Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Danka Dimitrijević & Smilja Ivetić

U sredu 17. oktobra u 20h u galeriji Kulturnog centra Grad predstaviće se beogradskoj publici umetnice Danka Dimitrijević i Smilja Ivetić izložbom, "Proxima Estacion".


 


"Proxima Estacion je refleksija Barselone ispričana na papiru u dva različita rukopisa dveju umetnica, Danke Dimitrijević i Smilje Ivetić, koje su sa svog zajedničkog rezidencijalnog boravaka u Barseloni  donele sa sobom kofere pune papira natopljenog sentimentalnim impresijama prestonice Katalonije.

Dve različite veštine, dva stvaralačka senzibiliteta, nastojala su tokom svog kreativnog procesa da u svojevrsne razglednice ubeleže kadrove života, očuvaju čulno, dodir, miris i zvuk svog odredišta, da uhvate žamor Ravale i ne zaborave mir sieste.

Smilja Ivetić varijacijama formata papira oživljava svoju seriju crteža izvedenih tušem u vibrantnim tonovima osnovnih boja, crvene, žute, plave. Njene razglednice Barselone su podsetnice na snagu mora, težinu pesaka i toplinu sunca, na nedeljna popodneva van gradskog  jezgra, na ne urbano i ne pitomo. Nekontrolisana silina prirode dominira na belini  papira i podsetnik je na krhkost ljudskog bića u susretu sa njom. Jasni motivi se, u jednom momentu, pretvaraju u raster ili liniju, zadržavajući samo deo onoga sto su prvobitno činili, poput kruženja materije u prirodi.

Danka Dimitrijević upravo suprotno, u svoje podjednako premerene listove papira useljava gradske trgove, podzemne stanice, noćne klubove, precrtava tetovaže prolaznika i  grafite sa zapuštenih fasada, ali nas ponajviše upoznaje sa stanovnicima Sagrade. Uredne repetativne beline papira gužvanjem, isecanjem, preklapanjem, natapanjem, grebanjem postižu dinamiku arhitekture grada koji opija umetnicu. Koristeći tako izgrađene strukture ona ih popunjava, slažući scene u idealna sećanja, poput postavljanja stensila u grafit na zidu.

Golubovi ugnježđeni u kupolama Gaudijeve Sagrade, poput najčešćih prolaznika, okupiraju vlaknaste površine. Snažnom lineranom figuralikom umetnica uspeva da utka u papir zvuk jata koje dramatično razbija tišinu sakralnog zdanja.  Prevodeći katalonsko igrajuće jaje u ćirilično slovo D, poigrava se lokalnom tradicijom i materijalizuje  je u svom radu. Zemljani tonovi, varijacije sive, plava boja pera, patinirane, u kombinaciji sa živahnim, povremeno i metalik partijama podržavaju proživljeno.



Čitajući narative odabranih ``razglednica`` Barselone i prirode koja je okružuje, dva pristupa i dva sentimenta izložbom Proxima Estacion (Sledeća stanica) postavljaju izbor posmatraču da odabere na kojoj će se stanici iskrcati."



Nataša Janković


Danka Dimitrijević  rođena 1979. godine u Kraljevu. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti  u Beogradu, smer slikarstvo u klasi profesora Gordana Nikolića. Završila magistarske studije 2005. godine u klasi istog profesora. Član ULUS-a od 2004. godine. Doktorske umetničke studije završila na istom fakultetu 2012. godine, kod mentora Velizara Krstića. Izlagala samostalno jedanaest puta u zemlji i kolektivno više puta u zemlji i inostranstvu. Jedan je od organizatora Festivala ,,Šušur’’ na Korčuli, Hrvatska. Nagrađivana od strane  Jugoslovenske galerije umetničkih dela u Beogradu 2002. godine nagradom ,,Perspektive XXIX’’. Član umetničke grupe ,, Kilogram zelene”. Živi i radi u Beogradu.

www.dankadimitrijevic.com



Smilja Ivetić rođena je 1983.godine u Beogradu. Diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godina u klasi profesora Slobodana Roksandića. Član ULUS-a od 2009. godine. Status samostalnog umetnika od 2009. godine. Doktorske umetničke studije, smer slikarstvo upisala 2010. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala samostalno i grupno na izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik nagrade ,,mr. Miodrag Janjušević akademski slikar’’  u Beogradu 2008. godine. Živi i radi u Beogradu.

www.smiljaivetic.wix.com/smiljaivetic


 



Datum objavljivanja: 15.10.2012.