Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Danka Dimitrijević: Orgon

U Galeriji FLU, Knez Mihailova 53 u periodu od 24. novembra do 7. decembra, održava se izložba doktorskog umetničkog projekta autorke Danke Dimitrijević, pod nazivom, "Orgon".


 


Danka Dimitrijević je rođena 1979. godine. Diplomirala je 2002. godine na Fakultetu likovnih umetnosti  u Beogradu, smer slikarstvo u klasi profesora Gordana Nikolića. Završila magistarske studije 2005. godine u klasi istog profesora. Član ULUS-a od 2004. godine. Član umetničke grupe "Kilogram zelene". 




Samostalne izložbe:

2011. Izložba crteža, Galerija  Kulturnog centra Ribnica, Kraljevo

2009. Izložba slika, Galerija Mostovi Balkana, Kragujevac

2008. Izložba slika DNK , Stara kapetanija , Zemun

2006. Slike, Galerija zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd

2005. Izložba slika Red Lady , Galerija niškog kulturnog centra, Niš

2005. Magistarska izložba slika, Galerija FLU, Beograd

2005. Instalacija Anamorfoza, Galerija VIP u SKC-u, Beograd

2004. Izložba crteža, Art Gallery, Sveti Stefan, Crna Gora

2003. Izložba slika, Galerija Marko K. Gregović, Petrovac na moru, Crna Gora

2003. Izložba slika i crteža, Galerija  Vladislav Maržik, Kraljevo



Umetničke radionice i letnje škole:

2010. Radionica sa pacijentima Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti Laza Lazarević ogranak u Padinskoj Skeli

2009. Letnja škola Preduzetništva u umetnosti The Amsterdam Summer University, Kulturni centar grad, Beograd

2009. Radionica Utopian City sa umetnicina iz Holandije, Kulturni front, Beograd

2006. Umetnost u javnom prostoru sa Mišom Kubalom i Zoranom Erićem u Banja Luci, RS




SLIKA KAO NOSILAC ORGONSKE ENERGIJE




Predmet istraživanja kojim se bavim u okviru doktorske teze je proučavanje slike kao medija za transponovanje energije. Kroz sistematično proučavanje boje (plave, ljubičaste) i njenu  primenu, cilj mi je da apsorbovani učinak prenesem na publiku. Istraživanje cveta kao povoda za sliku, koristim za izjednačavanje sveobuhvatnih problematika života i iznalaženje njihovih rešenja. Svojom formom, cvet daje puni humani, psihološki i emotivni sadržaj, nalazeći ravnotežu između elemenata apstraktnog i nadrealnog, intelektualnog i imaginativnog. Sveden na znak, istog je oblika i ponavlja se na svakom platnu. Okviri, koju ova tema obuhvata, prisutni su u savremenoj umetnosti. Detaljnim sagledavanjem problema dolazi se do dinamičkih likovnih rešenja, koja su u recepciji dela ostvarena.

Austrijski psihijatar i psihoanalitičar dr Vilhelm Rajh, pred naučnu javnost izašao je sa tezom o postojanju posebne, vitalne energije, prisutne svuda u prirodi, koju naziva "orgonskom energijom". Ona se u neprekidnom kretanju širi u talasima, i životnom silom konstituira i ispunjava prostor. Ta je energija i ranije bila poznata kao „prana” u indijskoj tradiciji, "ći" u kineskoj, a najbliža je zapravo "kundalini".          

U svom radu, orgonsku energiju poredim sa energijom uloženom u stvaranje slika, generatora pozitivne energije. Rad nastao njenim koherentnim proučavanjem, umetnički je oblikovana energija, otisnuta u materiji, vizuelizovana kroz proučavanje boje. Odnos između čoveka,  boje i oblika, specifičan je skup energetskih polja koja su u neprestanoj interakciji.

Danka Dimitrijević


 



Datum objavljivanja: 24.11.2011.