Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Danja Tekić: Litografije

U utorak 21. januara u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba litografija Danje Tekić. Izložba traje do 8. februara, 2014. godine.


 


"Suština mog likovnog izražavanja u najširem smislu može se svesti na analizu i raščlanjavanje komunikacije kao sistema prenošenja informacija od jednog subjekta ka drugom posredstvom minimalnih vizuelnih elemenata, kao i istraživanje međusobne komunikacije samih elemenata likovne celine. Istraživanje je do sada ilustrovano serijom grafičkih listova velikih formata (pretežno litografije) na kojima su, analizom odnosa likovnih elemenata izraženih u vidu prethodno matematički određenih površina, razvijene apstraktne geometrijske likovne predstave. Kombinovanjem jasnih geometrizovanih oblika i različitih kompozicionih rešenja, stvorene su jednostavne uravnotežene likovne celine koje u svojim elementima nose likovnu složenost."   (iz teksta Danje Tekić)





Danja Tekić (1989, Beograd), na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu završila osnovne i master akademske studije na Grafičkom odseku. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu. Tokom 2012-2013. demonstrator na predmetu Litografija, Grafički odsek Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalno izlagala 2013. u Kraljevu i Beogradu.  Od 2010.  izlaže u zemlji i inostranstvu. Dobitnica nagrada za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti 2011. i "Marko Krsmanović – za inovativni pristup grafici 2012.".


 



Datum objavljivanja: 21.01.2014.