Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Danja Tekić: Ars Combinatoria kao metod vizuelne spekulacije

Otvaranje izložbe doktorskog umetničkog projekta Danje Tekić, Ars Combinatoria kao metod vizuelne spekulacije (postavka mobilnih grafičkih struktura) u Galeriji FLU 14. marta u 19h i Galeriji Remont 14. marta u 20h. Izložbe će biti otvorene do 1. aprila.


 


Doktorski umetnički projekat "Ars Combinatoria kao metod vizuelne spekulacije" bavi se  aktuelizacijom teorija strukturalizma i poststrukturalizma kroz savremenu umetnost, kao i  istraživanjem granica grafičkog medija. Cilj projekta jeste da se višedelnom multimedijalnom postavkom i pisanom eksplikacijom istakne, analizuje i ilustruje ideja nastanka likovnog dela kao posledice primene određenih matematičkih, lingvističkih i semiotičkih pravila što za posledicu ima i preispitivanje tradicionalnog principa prezentovanja i percepcije grafičkog lista/otiska i grafike kao medija uopšte. Projekat se sastoji od (mobilnih) grafičkih struktura velikog formata koje će biti predstavljene u Galeriji FLU (Knez Mihailova 53) i u Galeriji Remont (Maršala Birjuzova 7) od 14. marta 2016. godine.



Grafički listovi predstavljaju elemente struktura koji grade ekonomične, pravilne (simetrične) i jednostavne geometrijske forme velikih dimenzija. Svaki grafički list je šifrovan i predstavlja zasebnu celinu koja je likovno samodovoljna i može se sama izlagati. Međutim, ukoliko je postavljen na odgovarajuće mesto u datoj shemi, on čini deo jasne rasterske strukture zasnovane na linijskoj uzastopnosti koja ima svoj tok i pravac kretanja. Raster shema definiše strukturalni prostor (trans)formacije vizuelne progresije i naglašava njena nemimetička svojstva. Konstrukcija vizuelne strukture predstavlja metajezički uzorak koji ukazuje na princip njenog građenja i na formalna sintaksička pravila uređenja odnosa vizuelnih elemenata u samoj strukturi – struktura postaje artefakt koji nastaje variranjem, permutovanjem i izvođenjem strukture iz vizuelne strukture.



Danja Tekić  (1989. Beograd) završila je osnovne i master akademske studije na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno je na završnoj godini doktorskih studija na istom fakultetu, mentor red. prof. Mileta Prodanović.



Tokom 2012-2013. godine bila je angažovana kao demonstrator u litografskoj radionici na Grafičkom odseku FLU. Samostalno je izlagala četiri puta (Beograd, Kraljevo) i učestvovala na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Italija, Poljska, Nemačka, Holandija, Velika Britanija, Portugal, Sjedinjene Američke Države, Brazil, Egipat, Kina). Dobitnica je nagrade Marko Krsmanović – za inovativni pristup grafici, Fakultet likovnih umetnosti (2012), kao i Nagrade Fakulteta likovnih umetnosti za grafiku (2011).



Član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) od 2014. godine.


 



Datum objavljivanja: 14.03.2016.