Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Daniel Rotbart (SAD): Ali, ja sam Amerikanac

U utorak, 7. juna u 19 časova u Likovnoj galeriji KCB-a, otvara se izložba autora Daniela Rotbarta (SAD): "Ali, ja sam Amerikanac" - printovi kolaža. Izložba traje do 30. juna.


 


Rotbart na duhovit i ironičan način koristi svoje kolaž da "promoviše"nacionalnu umetnost koristeći vizuelne elemente iz Holivuda i američke popularne kulture.




Njujorški umetnik Daniel Rotbart prikazuje instalaciju But, I'm An American (Ali ja sam Amerikanac) koja se sastoji od kolaža na digitalnom printu, realizovanih 1996/97 godine. Rothbart na duhovit i ironičan način koristi svoje kolaž da “promoviše” nacionalnu umetnost koristeći vizuelne elemente iz Holivuda i američke popularne kulture. Kroz pažljivo odabrane označitelje Rotbart se kritički osvrće na određene američke mitove kao što su ekspanzija Divljeg zapada, jedinstvo američke porodice i patriotizam. Takođe će biti prikazan video rad Medijacija/Meditacija, 2003, koji se sastoji od performansa/naracije italijanskog kritičara Akile Bonito Olive. Oliva upoređuje kritiku sa skiptrom moći, ali ne kao oruđem kojim se komanduje nad umetnicima, već neko ko poziva publiku na kontemplaciju. Oliva vidi kritiku kao medijaciju izmedju umetničkog dela i sveta koji nas okružuje.



Daniel Rotbart je diplomirao na Kolumbija Univerzitetu u Njujorku, Odsek za umetnost i takodje je bio Fulbrajt stipendista u Napulju, Italiji. Njegovi radovi se nalaze u privatnim i muzejskim kolekcijama, kao što je Muzej moderne umetnosti u Njujorku. Izlagao je u Andreja Meislin galeriji, Njujork, Exit Art, Njujork, Hudson Valley Centar za savremenu umetnost. Rothbartova poslednja samostalnu izložbu je bila 2010. godine u Galerie Depardieu u Nici, Francuska.


 



Datum objavljivanja: 03.06.2011.