Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dani makedonske kulture u Beogradu

U subotu, 10. maja od 19h u Kući Đure Jakšića, Skadarska 34., otvara se izložba makedonskog kopaničarstva (rezbe), “Od tradicije do umetnosti”, u okviru manifestacije “Dani makedonske kulture u Beogradu”.

 



 


Autor izložbe: Budimir Apostoloski, specijalni gost: istoričar dr. Branislav Svetozarević, direktor Muzeja Makedonske borbe u Skoplju.



Makedonija je oduvek imala čuvene rezbare  koji su iza sebe ostavili dragocena  rezbarska  dela. Tradicija se nastavlja!

Makedonija predstavlja raskrsnicu kulture i umetnosti od antike , preko Vizantije do danas. Deo tih vrednosti je i rezbarstvo. U vreme Klimenta i Nauma, Ohrid je postao centar prosvete i kulture, ne samo Makedonije,  već i drugih slovenskih naroda. Gradnja i ukrašavanje  crkava se radi delom  rezebarskim radovima. Najstariji dokaz o rezbi nalazi se u Ohridu -  skulptura  Klimenta Ohridskog izrađena u 13 ili 14. veku. Najstariji rezbaren ikonostas nalazi se u maloj crkvi Muke  Sv. Vrači u Ohridu.

Makedonski majstori su radili skoro svuda na Balkanu,  u Grčku, Bugarsku i u  Kosovu i Metohiji. Zahvaljujući velikom usponu mijačkih majstora, rezbarstvo  u Makedoniji se nije  ugasilo. Danas postoji Udruženje građana i fondacije rezbara sa sedištem u Bitolju, ali u Republici Makedoniji postoje i desetak istaknutih rezbara koji rade samostalno u svojim ateljeima . U Tetovu je bio poznat rad rezbara iz Ohrida koji su radili u stolarskoj radionici kod majstora Gliše. Poslednjih dvadeset godina u Tetovu aktivno radi atelje i škola Budimira Apostolskog Pišmana. Upravo ovaj autor sa svojom izložbom Makedosnkog kopaničarstva (Rezbe) – Od tradicije do umetnosti - otvoriće ovogodišnje Dane makedonske kulture u Beogradu, 10. Maja u kući Đure Jakšića u 19č. Ovaj umetnik i vajar je već 15 godina prisutan u makedonskom rezbartvu, a u njegovom stvaralačkom opusu je preko 800 umetničkih dela na drvetu od ikonostasa, ikona,  portreta, ukrasnih predmeta do  umetničkih figura. O značenju ove drevne umetnsoti kroz istoriju Makedonije i njene renesanse krajem prošlog veka da se sačuva i afirmiše duh tradicije makedonske kulture govoriće istoričar dr. Branislav Svetozarević, direktor Muzeja makedonske borbe u Skoplju. Izložbu će otvoriti ambasadorka Republike Makedonije u Republici Srbiji Nj.E. Vera Jovanovska.



Manfestacija  Dani makedonske kulture u Beogradu, koja  nosi  naziv ''Dodir Makedonije''  će po četvti  put biti organizovana u glavnom gradu Srbije. Ona predstavlja pogodnu formu kulturne razmene i saradnje između makedonske i srpske kulturne sredine, s obzirom na tradicionalne veze dveju kultura, njihovu značajnu komplementarnost i nesumnjive uzajamne afinitete. Gostovanje istaknutih stvaralaca makedonske umetnosti i kulture afirmiše makedonsko-srpsku kulturnu saradnju, podstiče recipročne programe srpske kulture u Makedoniji i odgovara potrebama ne samo makedonske manjine u Beogradu, već i ukupnim potrebama ove kulturne sredine.  Predstavljanje kulturno-umetničkih dostignuća Makedonije biće organizovano i kroz gostovanje  Dramskog studija iz Tetova „Iljo Anteski Smok„ 15. Maja 2014. sa predstavom  „ Ljubavnik  velikog stila'' Reja Kunija. Komedija koja će smehom rasterati, makar na trenutak, našu turobnu stvarnost.   Tradicionalno obeležavanje praznika sv.Ćirilo i Metodije 22. maja planirano je u saradnji sa Udruženjem makedonskih književnika u Srbiji i Udruženjem književnika Srbije. Savremenu makedonsku kniževnost prestaviće nam gost iz Skoplja, kniževnik i pesnik Dimitrije Sole Ljubin, u knjižari Delfi, studentskog kulturnog centra. Srpsko-makedonsko književno veče potvrdiće da kultura ne poznaje jezičke i nacionalne barijere i unapređuje multikulturalni život Beograda i Srbije.


 



Datum objavljivanja: 06.05.2014.