Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dan solidarnosti muzeja

Muzej savremene umetnosti Vojvodine se odazvao pozivu koleginice Azre Aksamije i uzeo učešće u međunarodnoj kulturnoj kampanji Dan solidarnosti muzeja - 4. mart.


 


Čitava akcija je pokrenuta kako bi se skrenula pažnja međunarodne javnosti na katastrofalno stanje i ugroženost institucija kulture u BH. 1. marta ćemo simbolično obeležiti jedan eksponat iz naše kolekcije koristeći dobijenu žutu barikadnu traku, fotografisati rad i fotografije akcije podeliti sa inicijatorom i drugim učesnicima u akciji. Odštampano obaveštenje o akciji će 4.marta, zajedno sa radom, biti izloženo u izložbenom prostoru i na sajtu MSUV.


Azra Aksamija je umetnica i istoričarka arhitekture rodom iz Sarajeva. Trenutno radi kao profesorica na američkom univerzitetu Massachussetts Institute of Technology (MIT) u Cambridge-u, USA. Kulturnu kampanju "Dan solidarnosti muzeja" je lično inicirala i organizovala sa platformom CULTURESHUTDOWN u reakciji na akutnu krizu i zatvaranje važnih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.


Ova kulturna kampanja je počela vrlo uspešno i podržana je od strane CIMAM-a, Međunarodnog komiteta ICOM za muzeje i zbirke moderne umetnosti, a preko 80 renomiranih kulturnih i naučnih institucija širom sveta, od Amerike, preko Evrope do Australije se pridružilo akciji. Listu učesnika možete videti na web stranici: http://www.cultureshutdown.net/participating-institutions/


"Pozivamo naučne institucije, muzeje i galerije širom svijeta da demonstriraju svoju solidarnost sa ugroženim kulturnim institucijama u BH kroz sudjelovanje u sljedećoj kolektivnoj akciji: da 1-4. marta simbolično "prekrize" jedan eksponat u svojoj kolekciji koristeći našu žutu barikadnu traku i podjele fotografije te akcije sa nama i ostalim učesnicima. Ovo je link za nas službeni poziv: http://www.cultureshutdown.net/public-call-day-of-museum-solidarity/

Iz raznih reakcija saznajemo da su i mnogi drugi muzeji u Evropi kritičnom stanju, kao npr. u Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji, što nam govori i o internacionalnoj važnosti ovog problema."


 


 



Datum objavljivanja: 02.03.2013.