Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Damnjan - izložba iz kolekcije Vujičić

U petak, 7. maja, 2010. godine u 20 časova, u Galeriji 73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba Radomira Damnjanovića Damnnjana - "Izložba radova iz Vujičić kolekcije".

 


U Galeriji ’73 biće postavljena izložba radova Radomira Damnjanovića Damnjana, koji čine deo Vujičić kolekcije. Izbor radova iz Damnjanovog opusa sačinjen je tako da hronološki obuhvati različite poetike i raznovrsne medije u kojima je ovaj umetnik stvarao tokom svog višedecenijskog bavljenja umetnošću. Izložbu će pratiti luksuzna dvojezična monografija «Damnjan», u izdanju Vujičić kolekcije, čiji su autori istoričar umetnosti Jerko Denegri i italijanski kritičar Tommaso Trini. 


Radomir Damnjanović rođen je 1937. godine u Mostaru.  Završio je studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. 1958. godine imao je svoju prvu samostalnu izložbu u Beogradu. 


U gotovo pola veka dugom stvaralačkom delovanju, Damnjan je prošao nizom jezičkih i medijskih etapa, baveći se performansom, primarnim slikarstvom, video radovima, filmom, fotografijom, sve u cilju iskazivanja svog neuklopljivog umetničkog individualizma.




Učestvovao je na bijenalu u Sao Paolu 1963. a 1966. godine predstavljen je na Venecijanskom bijenalu. 1986. godine je prikazana prva velika retrospektiva njegovog rada u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Usledile su brojne izložbe i nastupi širom sveta. Njegov rad je zastupljen u mnogim javnim i privatnim kolekcijama.


 


Datum objavljivanja: 03.05.2010.