Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Damjan Kovačević: Fantastičan san iz 1884

Samostalna izložba radova autora, Damjana Kovačevića, ‘’Fantastičan san iz 1884.’’ u Galeriji ULUS, traje od 10 decembra.

 






Izloženi radovi pripadaju ciklusu ‘’Fantastičan san iz 1884.’’ koji je inspirisan Tolstojevom autobiografiom. Scena iz ove knjige u kojoj je u snu izgubljena ravnoteža pa se postavlja pitanje da li se stoji na jednoj ili drugoj nozi, jedan od inspirativnih ishodišta Damjana Kovačevića. Njegovi precizno izvedeni crteži levitiraju na granici  sna  i jave, a tehnika tuš i pero u kojoj su izvedeni radovi doprinosi sugestivnosti vizije. Slike su rađene tehnikom boja za sito, a bogate šrafure na crtežu, ovde se zamenjene velerskim bogatstvom. Većina izloženih radova su velikog formata (crteži su 200x140cm, 235x140cm, a neki su i dimenzija 65x50cm, dok su slike 250x170cm i sl.) i nastali su predhodne dve godine. Ovi radovi se poetski nadovezuju na Damjanov raniji opus jer kao sto je Asja Trbović pre par godina zapisala: ‘’…Damjan nas vodi kroz lavirint sadržaja i ličnih mentalnih proseca. Kako samo njegovi prepleti neodoljivo podsećaju na moždanu koru koja je, kako znamo, centar celokupne nervne i umne aktivnosti! Ali, kao što lavirint nema jedan put, već se perspektive konstantno menjaju zavisno od pravca koji smo izabrali, iščitavanje Damjanovog slikarstva je puno iznenađenja, dinamičnih i kompleksnih ikonografija, uz momente šarma, čak i crnog humora. On se igra s tehnikama, poetikama, senzibilitetima, istorijom umetnosti, mitologijom, politikom, egzistencijalističkim pitanjima…’’.



Damjan Kovačević je rođen (1983) u Bihaću (BIH). Diplomirao na Slikarskom odseku Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu (2008) Dobitnik je: Prva nagrada za crtež iz fonda Vladimir Veličković, 2010. Dobio je Stipendiju Kulturraum Düsseldorf tokom rezidencije u Dizeldorfu Nemačka; 2009. Nagrada za osobenu kreativnu inovaciju FLU, 2008. Otkup: Muzej Savremen  Umetnosti u Beogradu, 2013.  Rezidencijalni  boravci: GLO ART, Belgija, 2014. Cite Internationale des Arts Paris, Francuska, 2012. Dizeldorf, Nemačka, 2009.Iza sebe ima na desetine samostalnih i grupnih izložbi. Živi i radi u Beogradu.

 


Datum objavljivanja: 09.12.2014.