Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Dakos, lik iza zavese

U ponedeljak, 11. aprila u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba grafika belgijskog umetnika Henri Gi Dakos-a.


 


Grafički kolektiv je Dakosu 2011. dodelio nagradu za grafiku na Prvom međunarodnom trijenalu grafike u Beogradu, što je prvi povod za ovu izložbu. Nažalost, Dakos je 2012. preminuo pa je realizacija ove izložbe odlagana. Današnja izložba  je pre svega prilika da se upoznamo sa Dakosovim bogatim stvaralačkim opusom koji je potpuno posvećen umetničkoj grafici. Ova harizmatična figura bio je lider u borbi za priznavanje i promovisanje grafike kao kompletne umetnosti, a taj autoritet stekao je sopstvenim radom ali i pozicijom profesora (1974 – 2005) na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u Liježu.


Dakos je živeo i stvarao  u doba velikog zanosa, tzv. Periklovo vreme za grafiku, a i sam je kao radoznala i emocionalna ličnost bio zanesenjak koji je gradio specifičan likovni jezik oslonjen na iskustva figuracije. Njegov razuđeni grafički vokabular sličan je lavirintu u kojem autor, tražeći pravi put/rešenje smelo i virtuozno eksperimentiše kombinujući stare i nove grafičke tehnike. Za izložbu u Beogradu odabrane su 22 grafike iz ciklusa Usamljenost, Žena, Politički angažman, Uspomene i predstavljaju izbor iz opusa (1969 - 2010), a rađene su u tehnikama bakropis, suva igla, mecotinta, litografija u boji, ručni offset u boji, sito štampa i u čarobnom koktelu njihovih kombinacija. Već sami naslovi njegovih ciklusa, kao i nazivi radova, referišu na autorov idejni koncept baziran na vizuelizaciji osetljivih stanja, pojava i situacija koje, po prirodi ove ličnosti, imaju i snažne autobiografske refleksije. Život u Poljskoj i Francuskoj 70ih godina svakako je, kao novo iskustvo, obogatilo i učvrstilo korpus njegovih svaralačkih ideja i ideala. Poezija je veoma značajna za njegov stvaralački diskurs, realizovao je mnogobrojne grafike i umetničke knjige inspirisane tekstovima  pesnika – Pesoa, Apolinera, Nerude...Bibliografija posvećena Dakosovom radu je obimna, a kolega Ernest-Pinjon-Ernest pisao je: „Njegove grafike ne predstavljaju samo oblike, one izražavaju simultano misao, obrazovanost, put, ustvari združuju nas sa crtežom. To je ono što ih čini POETIČNIM“. Dakos je razvio bogatu umetničku aktivnost kao učesnik ali i koorganizator mnogobrojnih internacionalnih bijenala grafike.




Henri Gi Dakos (1940 - 2012, Belgija). Profesor na Kraljevskoj Akademiji lepih umetnosti u Liježu (1974 – 2005). Izlagao na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Belgija, Francuska, Portugal). Učestvovao  na bijenalima grafike u Liježu, Firenci, Krakovu, Ljubljani, Buenos Ajresu, Parizu, itd. Njegovi radovi su u javnim i privatnim zbirkama u Liježu, Briselu, Parizu, Havani.. Nagrade/izbor: Nagrada na Prvom međunarodnom trijenalu grafike, Beograd, 2011; Grand Prix za gravuru grada Liježa, 1973.


 



Datum objavljivanja: 07.04.2016.