Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Vuka Ninkovića

U sredu, 12. juna u 20. sati u Magacinu u Kraljevića Marka 4, otvara se samostalna izložba crteža autora Vuka Ninkovića. Izložba traje do 7. juna.


 


Vuk Ninković je student II godine master studija slikarstva u klasi prof. Sivačkog na FLU u Beogradu. Rad umetnika predstaviće Olivera Parlić. Na izložbi će biti predstavljeni crteži izvedeni grafitom na papiru, dimenzija 50x70 cm, nastali tokom prethodne dve godine i čine zaokružen ciklus umetničkog istraživanja i bavljenja čovekom i njegovim potrebama.


"Crteži ličnih uređaja čine jednu celinu u nizu serija crteža koji su horizontalno i kružno povezani na semantičkom nivou. Ovi crteži korespondiraju sa serijom crteza o čaju (2009) i predstavljaju samu suprotnost ceremoniji ispijanja čaja (...) Privremeno odbacivanje uređaja koje svakodnevno koristimo pomaže nam da se distanciramo od kolotečine svakodnevnog zivota, koji, da bi funkcionisao, zahteva uređenu i ustaljenu formu delanja.  Na crtežima su uređaji koje najčesce koristimo. To su uređaji koji nam omogućavaju brži protok, dotok informacija i samim tim ubrzavaju život:  u mogućnosti smo da obavimo više stvari u toku dana. Jedan od najčešćih je mobilni telefon koji je tek nedavno uplovio u naše živote. Poistovećujemo se sa njim, cenimo ljude po njemu, Voršipujemo ga... Ostavljamo na njemu naše podatke, otiske, miris. Broj po kojem nas prepoznaju (JMBG) zamenjuje broj mobilnog telefona. Determinisana polja, uplatnica, davanje, popunjavanje svojeručnim  rukopisom. Prazan prostor u moru informacija. Multipliciranje u čovekovoj sredini. Prekid osnovnog kružnog toka (davanje i uzimanje zivota) prekinut nametnutom uplatnicom za licencu. Sve ovo navodi na pitanje šta nam je zaista potrebno. I tako, na kraju ili na početku, otisli smo daleko od čaja i od nas samih od naše suštine." (Vuk Ninković)


 



Datum objavljivanja: 31.05.2011.