Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Vladimira Veličkovića iz kolekcije Banićević

U četvrtak 1. oktobra u 19h otvara se izložba Vladimir Veličković, Crteži iz 1962-1998. iz kolekcije porodice Banićević. Izložbu će otvoriti profesor Slobodan Radojković. Galerija art55, Niš.


 


Prepoznavši etički i estetski potencijal umetnosti Vladimira Veličkovića, Bosiljka i Dušan Banićević, mladi par iz Beograda, započeli su misiju pasioniranog kolekcioniranja crteža ovog autora. Njihova izuzetna zbirka danas ima dvadesetak njegovih crteža koji obuhvataju nekoliko stvaralačkih faza jedne od najmarkantnijih ličnosti savremene

domaće i svetske umetničke scene



VLADIMIR VELIČKOVIĆ

Rođen 11. avgusta 1935. u Beogradu. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1960. godine, nakon čega se okreće slikarstvu. Saradnik majstorske radionice Krsta Hegedušića u Zagrebu 1962-1963. Izlaže od 1951. a prvu samostalnu izložbu priređuje u Salonu Muzeja Savremene Umetnosti u Beogradu 1963. Na Bijenalu mladih u Parizu 1965. dobija nagradu za slikarstvo,nakon čega se trajno seli u Pariz gde nastavlja da živi i radi sve do danas.

Prvu samostalnu izložbu u Parizu priredio 1967. u galeriji Dragon. Profesor na Ecole nationale superieure des Beaux-Arts de Paris 1983.-2000. Član srpske Akademije nauka i umetnosti. Član Academie des Beaux-Arts – Institute de France. Član Makedonske kademije nauka i umetnosti. Nosilac ordena Legije časti. Nosilac najvišeg francuskog odlikovanja u oblasti kulture I umetnosti Commandaeur de l’ordre des Arts et des Lettres. Osnivač Fonda za crtež Vladimir Veličković iz koga se nagrađuju mlad iumetnici iz Srbije.


 



Datum objavljivanja: 01.10.2015.