Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Uroša Toškovića

U ponedeljak, 14. marta u 19 sati u Galeriji Grafički kolektiv na Obilićevom vencu, otvara se izložba crteža Uroša Toškovića iz kolekcije B. Krljića. Izložba traje do 26. marta.

 


Tošković (1932) je po mišljenju mnogih evropskih likovnih kritičara jedan je od najboljih crtača 20. veka, pa je to svakako i jedan od razloga da se njegovi radovi nalaze u mnogim privatnim kolekcijama. Tako i radovi iz privatne kolekcije Bojana Krljića predstavljaju deo opusa ovog crtačkog maga. Ove crteže rađene perom i tušem karakteriše tematska raznovrsnost - od skica, preko portreta i karikatura do složenijih kompozicionih  rešenja. U prepoznatljivom autorskom znaku čitljive su  njegove monohromne humoreskne vizije ljudskih padova i slabosti i filozofija egzistencijalizma. Ekspresivnu likovnu transkripciju ovih fenomena prati bravurozna rukopisna ortografija ovog zaljubljenika u crtež.




Diplomirao 1956. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu (klasa prof. Marka Čelebonovića). Godine 1956. boravi kao stipendista francuske vlade u Parizu, gde završava Školu lepih umetnosti i postaje jedan je od rodonačelnika kolonije jugoslovenskih slikara. Jedan od osnivača društva prijatelja Baltazar, koje 1958. postaje poznato kao Mediala. Vraća se u Beograd sedamdesetih godina, a od 1996. nastanjen je u Baru.


 


Datum objavljivanja: 12.03.2011.