Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Stefanije Mihajlović

Foaje Kulturnog centra Pančeva, Vojvode Živojina Mišića 4, Pančevo, izložba crteža, "DIE TRAUMDEUTUNG" autorke, Stefanije Mihajlović. 30. mart - 13. april, 2016. Otvaran je 30. marta u 19.30h.


 


DIE TRAUMDEUTUNG



Crteži se bave istraživanjem i tumačenjem snova, ali i posledicama koje odsanjano ostavlja na našim licima. „Mape snova“, još dugo nakon buđenja, kao da ostaju urezane na koži. Autor za ovu temu odabira najjednostavniji i najiskreniji vid likovnog izražavanja - crtež. Crteži su, što je čest slučaj i sa snovima, crno-beli.



Objekti, na svojstven način materijalizuju upečatljive snove pokušavajući da ih, tako nepostojane i neuhvatljive, učine opipljivim i stvarnim. Ovim postupkom autor, pokušava da dodirne sopstveno Nesvesno. Nesvesno dobija novu formu, spakovanu u zatvorenu kutiju kako bi mu se dala dugovečnost, ali zatvorenu providnim staklom kako bi svako mogao da ga vidi i protumači.



Naziv izložbe je ujedno i originalni naziv Frojdove knjige „Tumačenje snova“ iz 1900. godine, kojom je i započeo razvoj psihoanalitičkog koncepta ličnosti.





Stefanija Mihajlović je rođena 1983. godine u Kragujevcu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2011. godine, na odseku Zidno slikarstvo u klasi prof. Siniše Žikića. Do sada je realizovala osam samostalnih izložbi (Prodajna galerija Beograd, UK Parobrod Beograd, Umetnička galerija Stara Kapetanija Zemun, Likovni salon KC Novi Sad, SKC Kragujevac, Galerija Art55-Niš, Galerija kuće Vojinovića-Inđija, Galerija kluba Vidosav-Botunje) i učestvovala je na brojnim kolektivnim izložbama i istaknutim umetničkim projektima i kolonijama. Član ULUPUDS-a. Živi i radi u Beogradu.





stefanijamihajlovic.tumblr.com


 



Datum objavljivanja: 24.03.2016.