Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Petra Dobrovića

U petak, 31. avgusta 2012. godine u 20. sati u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, će biti otvorena izložba Crteži Petra Dobrovića, autora Ratomira Kulića.


 


Na otvaranju izložbe govoriće mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske i prof. dr Lidija Merenik, istoričarka umetnosti, koja će izložbu otvoriti.

Petar Dobrović (Pečuj, 1890 − Beograd, 1942) je u istoriji Galerije Matice srpske ostao zabeležen kao aktivni učesnik njenog međuratnog delovanja, a u kolekciji je zastupljen značajnim brojem umetničkih dela visokog kvaliteta koja su nezaobilazni deo stalne postavke prve polovine 20. veka pod nazivom Teme i ideje: Srpsko slikarstvo 1900-1941. u okviru koje će Dobrovićevi crteži biti predstavljeni.

Na izložbi će biti prikazana 32 crteža Petra Dobrovića iz kolekcije Galerije Matice srpske koji su 1961. godine otkupljeni iz privatnog vlasništva Dušana Plavšića iz Zagreba. Ovi „konstruktivistički“ crteži ženskih i muških aktova, nastali u periodu 1913−1926. godine za vreme Dobrovićevih studijskih usavršavanja i putovanja u Pariz i Firencu, povod su za teorijsku raspravu o Dobrovićevom stvaralaštvu kao i savremenoj umetnosti 20. veka.

Sastavni deo izložbe je i video-projekcija koncerta Kamerna simfonija op. 9 kompozitora Arnolda Šenberga, čija muzika je u direktnoj vezi sa Dobrovićevim slikarstvom jer se radi o istom načinu shvatanja umetnosti – „duh umetnosti“ (Weltanschaung).

Pored crteža publika će imati priliku da se upozna i sa Dobrovićevim slikarstvom kroz nekoliko slika izloženih u stalnoj postavci prve polovine 20. veka, kao što su Mladić u večernjem pejzažu, Dubrovački dvor, Margarita i Pokolj u Šapcu.

Izložbu prati i publikacija Crtež. Kôd za razumevanje stvaralaštva Petra Dobrovića. Namera autora Ratomira Kulića bila je da, potenciranim kritičkim stavom, pomeri metodološke, interpretativne i istraživačke granice i domete teme kojom se bavio, nudeći inovativan pristup tumačenju jednog detaljno istraženog, po svemu etabliranog opusa kakav je Dobrovićev, insistirajući sve vreme na kreiranju prostora za dalju razradu, stručne polemike, nove teme, ali i istraživačke pozicije.

...Polazeći od analize dosadašnjih tekstova o delu Petra Dobrovića sa posebnim akcentom na razmatranju crteža iz kolekcija Galerije Matice srpske i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, autor je odabirom tekstova iz Dobrovićevih pisama suprugi Olgi sačinio imaginarni Dobrovićev Traktat o slikarstvu. Kombinujući to sa svojim širokim znanjima iz oblasti teorije i istorije umetnosti, kao i sa ličnim dilemama vezanim za pitanja umetnosti, Kulić je sačinio studiju koja predstavlja korak ka unapređenju znanja i razumevanja Dobrovićevog stvaralaštva... (mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske).

U okviru pratećeg programa izložbe petkom u 18.00 sati biće priređeni: promocija publikacije Crtež. Kôd za razumevanje stvaralaštva Petra Dobrovića (7.9), projekcija dokumentarnog filma o Petru Dobroviću iz serijala Slikari i vajari Radio televizije Beograd (14.9) i stručno tumačenje autora izložbe Ratomira Kulića (21.9).


 


 



Datum objavljivanja: 31.08.2012.