Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Milice Salaški

U četvrtak, 15. septembra u 19 časova u Galeriji Centra za kulturu i obrazovanje Rakovica, Miška Kranjca 7, Beograd, otvara se samostalna izložba pod nazivom "Crteži", autorke Milice Salaški. Izložba traje do 29. septembra.


 


Značaj identiteta i različitosti su od posebne važnosti za sagledavanje uloge koju pojedinac ostvaruje u društvu. Kada čovek sebi postavlja pitanje o svom položaju u društvu i smislu svog postojanja on i u isto vreme postavlja i pitanje o svom identitetu. Kriza identiteta je jedan od ozbiljnijih problema u životu ljudi. Kriza društva i počinje kao kriza identiteta. Na crtežima je predstava čoveka, narativna figura, predstavljena u konkretnoj, jasnoj i čistoj formi. Masa ili grupa je data u obrisima kao dekorativni element pozadine. Osvetljeni i osenčeni deo njegovog bića, iskazuje se kao svesni i nesveni aspekt njegovog postojanja Tako je u prvom planu istaknuta figura čoveka ili posebnost ličnog identiteta.

 

Milica Salaški je rođena 1980. godine, Salaški je 2005. diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu dok je postdiplomske studije završila 2009. a postala je član ULUS-a 2005. godine. Dobitnica je nekoliko stručnih nagrada od kojih je jedna od najvažnijih ovogodišnja nagrada Zlatna paleta na Prolećnoj izložba ULUSa čiji je jedan od najmlađih dobitnika u pedesetogodišnjoj istoriji dodele. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u Srbiji, Bugarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Italiji, Finskoj a ovo je njena osma samostalna izložba.





Samostalne izložbe:

2011. Slike, Galerija ULUS, Beograd

2011. Crteži, Galerija Centra za kulturu Rakovica, Beograd

2010. Igra ne prestaje, Studio Uroboros, Beograd

2009. Predeli figure, Magistarska izložba, Galerija FLU, Beograd

2006. SLIKE, Galerija Zadužbine Ilije M. Kolarca, Beograd

2006. CRTEŽI, Dom kulture Čačak, Čačak

2005. CRTEŽI-RAZVIJANJE, Galerija Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd

2005. CRTEŽI-RUČNI RAD, Galerija Doma Kulture Studentski Grad , Novi Beograd



Nagrade:

2011. Zlatna Paleta ULUSa

2005. DIPLOMA žirija 12. Beogradske MINI ART SCENE

2005. ZLATNA POVELJA NIS Energogasa

2004. Nagrada FLU za crtež 3.-5.godine

2001. Nagrada za crtež/studiju Centra za Likovno Oblikovanje u Beogradu


 



Datum objavljivanja: 09.09.2011.