Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Matije Rajkovića

U četvrtak, 20. februara u 20 sati u Maloj galerija ULUPUDS-a, Uzun Mirkova 12., otvara se samostalna izložba crteža autora Matuije Rajkovića.


 


U crtežima kombinovanom tehnikom Matija Rajković se inspiriše oblicima viđenog ali crtež nije samo pod kontrolom oka već i plastičnog osećanja. Serija pejzaža nije ni realističko, ni naturalističko oblikovanje stvarnosti već subjektivizacija kreativnog objekta koji se u toku stvaralačkog postupka sve više objektivizuje. Po meri doživljaja i unutrašnjeg opredeljenja redukuje oblike prirode do same osnove, svodi na gustu mrežu poteza ili na valerski tretirane mrlje jednog tona, kada se svaka nova mrlja pokorava prethodnoj po svojoj protivrečnosti. Put od percepcije do likovne transpozicije je kratak i on brzim crtačkim potezima zaustavlja sekvencu trenutka. Oslobađa ekspresivnost, koja se kreće od konkretnog do potpuno apstraktnog motiva, postignuta potezima u jednom dahu potencira asocijativnu umesto narativne reference i doprinosi poetskoj atmosferi.



U duhu istraživanja u novijim crtežima stvarnost posmatra u odlomku i fragmentima koji predstavljaju sami sebe i znakove svoje ograničenosti. Nije bitna predmetna realnost već ugao pod kojim se ona gleda. Ali, on ne posmatra samo ono što jeste već ga daje u novoj i neočekivanoj svetlosti. Ugao posmatranja može izazvati mnoštvo izobličenja ali čak i tada stvarnost ne prestaje da služi kao određena informacija.



Istoričar umetnosti i muzejski savetnik Mr Lazar Stojnović ( 1947. – 2007.)


Matija Rajković je rođen 1980. u Beogradu. Završio Gimnaziju u Kruševcu 1999.god. Diplomirao na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003.god. u klasi prof. Jovana Rakidžića. Postdiplomske studije završio na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009.god. u klasi prof. Čedomira Vasića. Član je ULUS–a od 2005.god. i ULUK-Kruševac od 2011.god. (jedan je od osnivača). Izlaže od 1999. god., do sad 10 puta samostalno i oko 70 puta grupno. Dela mu se nalaze u zbirkama 20 galerija i ustanova od javnog značaja Republike Srbije. U periodu 2005./06. bio je stipendista fonda za talente Skupštine Opštine Kruševac. Učesnik je i oko 30 likovnih kolonija. Izbor iz bibliografije, radio i televizijskih intervjua sadrži više od 160 jedinica. Radi na Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kruševcu od 2010.god. Živi i stvara na relaciji Kruševac – Beograd.



Samostalna izlaganja:



2004. Kruševac, Narodni muzej – Umetnička galerija, slike i crteži

2006. Kragujevac, Moderna galerija Narodnog muzeja – Mali likovni salon, slike i crteži

2008. Kruševac, Skupština Opštine – hol,  Odrastanja , slike

2009. Beograd, Galerija FLU,  Groblja automobila , magistarska izložba, slike

2010. Čačak, Likovni salon Doma kulture,  Karoserije i korozije , slike i crteži

2010. Kruševac, Galerija legata  Milića od Mačve , Kulturni centar, slike i crteži

2012. Žalec (Slovenija), Savinov likovni salon – ZKŠT, -Trojnost v obliki in barvi-, slike i crteži

2013. Opovo, Galerija  Jovan Popović , slike i crteži

2013. Kruševac, Likovna galerija Kruševačkog pozorišta – ULUK,  Urbane selekcije , slike

2014. Beograd, Mala galerija ULUPUDS-a,  Crteži, 2004. – 2014.


 



Datum objavljivanja: 19.02.2014.