Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži i grafike Ljubomira Ivanovića

U sredu, 20. aprila u 19 časova u Narodnom muzeju Užice, otvara se izložba crteža i grafika iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Beograd, "Ljubomir Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena". Izložba traje do 11. maja. Autorka izložbe: Žaklina Ratković, viši kustos MSU

 


Ljubmir Ivanović, Na obronku kraj puta 

 


Izložbom FRAGMENTI ZAUSTAVLJENOG VREMENA u Narodnom muzeju Užice, publici će biti predstavljeni crteži i grafike Ljubomira Ivanovića (1882–1945) iz bogatih umetničkih fondova Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Izložbu je do sada videla publika u Zamku kulture – Kulturnom centru Vrnjačke Banje, Spomen-Zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu i Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu, a predviđeno je da naredno gostovanje bude u Narodnom muzeju u Čačku.

 

U kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu čuva se 51 crtež i 23 grafike Ljube Ivanovića, a izložbom će, kroz izbor od 44 rada, biti predstavljen deo izuzetnog opusa ovog izvanrednog umetnika, hroničara prirode i starih građevina, putnika i pasioniranog sakupljača predmeta narodnog stvaralaštva, dugogodišnjeg profesora na Umetničkoj školi. Najveći deo stvaralaštva Ljube Ivanovića čine crteži i grafike nastali na putovanjima po našim krajevima, na kojima najčešće beleži prizore iz prirode ili stara gradska jezgra. Ivanovićev crtež nema narativnu strukturu, a prevođenje konkretnog modela na jezik linija kod ovog autora nikad nije mimetičko preslikavanje, već lična impresija. Svaki potez je dobro promišljen, posledica oštrog zapažanja i sažimanja viđenog. Jedna od karakteristika njegovog crteža je naglašeno tretiranje svetlosti, sunca i odblesaka, interesovanje za efekte senki i polusenki, ritmička podela svetlo-tamnog, kao i dočaravanje fakture materije.

 

Ljuba Ivanović je umetnik čija dela prevazilaze okvire, do tada prihvaćenih, kovencionalnih shvatanja disciplina crteža i grafike. U svom grafičkom radu, Ivanović je dostigao mogućnost da u tom u osnovi klasičnom postupku budu ostvareni vrhunski kvaliteti. Za ovog autora je crtež finalan i celovit odraz njegove vizije o svetu, tako da je svojim izuzetnim crtežima Ljuba Ivanović čvrsto definisao svoje mesto u istoriji srpske umetnosti. 

 


Kustos izložbe u Narodnom muzeju Užice: Katarina Dogandžić Mićunović.


 


Datum objavljivanja: 15.04.2011.