Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Brankice Končarević

U sredu, 5. maja, 2010. godine u 19 časova u Prodajnoj galeriji Beograd, na Kosančićevom vencu, otvara se samostalna izložba crteža autorke, Brankice Končarević. Radovi se mogu pogledati do 20. maja.

 


Brankica Končarević (1974) predstaviće se serijom crteža  nastalih poslednjih  nekoliko godina, u kojima nadograđuje sopstvena skulptorska razmišljanja,  ili replicira pojedine istorijske primere slikarstva 20. veka, a na temu ljudskog tela i njegovih antropoloških kvaliteta u odnosu na neposredno  okruženje industrijskog društva. Telo, kao centralni motiv pojavljuje se već fragmentisano, razgrađeno, a potom rekombinovano u imaginarne celine sa posebnim značenjem za samog autora. Promišljanje odnosa između unutrašnjosti i spoljašnjosti, fiziološkog i motoričkog, žive i nežive prirode, kreira mešavinske žanrove tela u slikarstvu, novostvorene subjekte bez retoričke osovine 

    


"Razumevanje naših tela i nas samih je ušlo u novu dimenziju: posebno sa mogućnošću da se ostvari želja da se poništi naš trenutni biološki dizajn i zameni naprednijim oblikom, što je i postalo izvodljivo uvođenjem novih tehnologija.


Strast starih anatoma se vratila. Ovog puta, reč je više o umetničkim pokušajima da se iskorene i preostale misterije tela. Obelodanjivanje tajne više nije viđeno kao misteriozna alegorija ili upozorenje. Fragmentarno i secirano, telo je postalo savremena metafora koja postaje direktna pretnja predstavljanju tela kao celog, otkrivajući njegov krhki i paradoksalni potencijal. Ono otkriva telo kao gomilu mesa, kostiju i mišića; ono otkriva telo koje je u svakom pogledu nepotpuno: neodređeno je, amorfno i predstavlja niz nepovezanih potencijala.


Slike seciranih tela nas ispunjavaju mešavinim nelagodnosti i olakšanja. Nelagodnost leži u činjenici da smo konstantno suočeni sa slabošću naših tela, koje nas podseća na izgubljene bitke sa prirodom i evolucijom, kao i na naš krhki potencijal. Savremeni čovek je uspešno prevazišao moralne klasifikacije stvorene u prošlosti samo da bi ih zamenio svetom bez tajni, telima bez organa, kreacijom klonova, nagim telima, epidermnim vrećama. Kroz radikalne strategije je izvodljivo stavaranje post-human tela. Ali trebalo bi da postoji jaka svest o tome da je svako telo stvoreno kroz bolne promene i beskrajne borbe unutar njega samog ( My body is may battlegrond , kaže Barbara Kruger na čuvenom plakatu iz osamdesetih)."

              

Brankica Končarević ( iz predgovora kataloga)


 


Portfolio Prodajna galerija


 


Datum objavljivanja: 04.05.2010.