Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crteži Branka Đukića

Do 27. novembra u Srećnoj galeriji SKC-a, može se pogledati samostalna izložba crteža autora Branka Đukića.

 



 


Branko Đukić (1966) Zrenjanin. Završio je Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Magistrirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Slobodana Roksandića. Dobitnik Nagrade za crtež na osmom Bijenalu jugoslovenskog studentskog crteža, Dom kulture,  Beograd. Član ULUS-a, USUS-a i  ULUPUDS-a. Živi i radi u Zrenjaninu.





Kopiranje bez prekida



„Kada sam bio dete ispod nekog  stripa stavljao bih indigo papir i to kopirao...  Kao rezultat dobije sa nešto sasvim slično originalu, a opet nešto sasvim originalno – moje. Taj dodir olovke o podlogu možda je ono što daje direktnu originalnost svakom ko nešto nacrta, i amateru i profesionalcu.



Više zbog potrebe da se osećam kao dete, nego da stvaram nešto originalno, napravio sam seriju od preko 300 crteža za devet meseci rada (za sada). Nisam se osvrtao na greške, niti sam razmišljao da ću to izložiti u prostoru neke galerije. Bilo mi je bitno samo da crtam, crtam, crtam...



Možda se prvi put nisam osvrtao unazad. Nijedan crtež nisam ponovo pogledao, već sam ih slagao jedan preko drugog, tako da je svaki sledeći zaklanjao prethodni.



Međutim, kako novo vreme donosi nove oblike komunikacija, svaki od crteža skenirao sam i okačio na zid svog „Facebook“ profila.



Naišao sam na ogromnu podršku i iako me u dosadašnjoj karijeri nije mnogo zanimalo tuđe mišljenje o mom radu, moram da priznam kako sam skoro siguran da ovakvu vrstu stvaranja ne bih nastavio da nije bilo te podrške.



U trenutku dok ovo pišem mislim kako sam uspeo da sublimiram svoje detinje težnje i mogućnosti novih medija. I dalje crtam, crtam... Ne znam kada ću prestati, ali jedva čekam da vidim gde će me sve ovo odvesti. Ako je to

moguće?“


 



Datum objavljivanja: 25.11.2014.