Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crtež iz djela iz Umjetničkog muzeja

Izložba “Crtež iz fonda Umjetničkog muzeja Crne Gore”, na kojoj će biti predstavljeni crteži (bilo da su skice, predlošci ili autonomni radovi) više značajnih autora, biće otvorena u petak, u 19 sati u Ateljeu DADO na Cetinju.

 



Radi se o radovima uglavnom slikara i kipara, a koji su nastali u periodu od kraja XIX do 70-tih godina XX st.. Ovaj segment programa Ateljea DADO posvećen je promociji  manje poznatih eksponata iz zbirke Umjetničkog muzeja.



Na izložbi će biti predstavljena djela Ljubomira Ljube Ivanovića, Emanuela Vidovića, Ivana Meštrovića, Miroslava Kraljevića, Nikole Martinoskog, Vladimira Becića, Krsta Hegedušića, Paje Jovanovića, Dragana Lubarde, Petra Lubarde, Luke Stankovića, Nika Đurovića, Ilije Šobajića, Mila Vrbice, Miloša Vuškovića, Pera Počeka, Jova Ivanovića, Dimitrija Popovića, Nikole Gvozdenovića Gvozda, Miodraga Đurića Dada, Božidara Đurića, Prvoslava Piva Karamatijevića i Petra Martinovića.



"S obzirom na to da su na izložbi preyentirani  umjetnici kojima je crtež bio imanentan dio njihove likovne orijentacije, i onih kojima je služio kao pomoćno sredstvo u realizaciji slikarskih ili kiparskih djela, bilo bi uputno da se likovno obrade kao samostalna djela ili kao dio opusa pojedinih stvaralaca" - zapisala je u katalogu povjesnicar umjetnosti Ljiljana Zeković, dodajući da izložba nosi poruku da će čovjek uvijek crtati, bio on umjetnik koji stvara djela visokih estetskih i kreativnih vrijednosti ili čovjek koji svakodnevno "crta" – pokretima, mislima, osjećanjima.


 


 



Datum objavljivanja: 02.11.2012.