Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crna knjiga

Dežurni tim Artklinike u UBSM. Pridružite se! 14. marta u Univerzitetskoj biblioteci Svetozar Marković, Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd. Budite u UBSM tačno u 19 sati. PUJ, SPAS ZA SVE NAS – "Crna knjiga" za Beograd. Opet je vreme za rekonstrukciju zločina, a posle opcrtavanja, filmovi.

 


CRNA KNJIGA( radni naziv)



"Crna knjiga" je umetnički objekat/skulptura većih dimenzija (pretenduje da se kandiduje za Ginisovu knjigu rekorda). U njoj su sakupljeni crteži kredom na crnim papirima (incidentni crteži), nastali u "Rekonstrukciji zločina", umetničkim akcijama grupe Led art, kasnije Art klinike, u periodu 1994–2009. Akcije i performansi opcrtavanja izvođeni su u zemlji i inostranstvu (Beograd, Novi Sad, Zrenjanin, Niš, Priština, Češka, Hrvatska, Austrija), a u njima je učestvovalo više od 1000 ljudi, među njima i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života.  Knjiga je nastala pod patronatom Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a u njenoj izradi učestvovao je dežurni tim Art klinike, umetničke i zanatske radionice. Sadrži više od 100 crteža, dimenzije: 2 x 1,3 m, težina: oko 120 kg, korice presvučene prirodnom kožom, stoji na metalnom postolju. "Crnu knjigu" prati dokumentarni materijal od koga može da se upriliči izložba: fotografije, video radovi, artefakti... i propagandni materijal (majice, flajeri...)



Rekonstrukcija zločina (umetnički postupak iz kog je proistekla "Crna knjiga")



"Rekonstrukciju zločina" inicirala je grupa Led art 1994. godine, u vreme ratnih razaranja na prostoru bivše Jugoslavije. Projekat je zasnovan na ideji da se narastajućem zlu mora suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima, a umetnici će se zlu suprotstaviti – umetnošću. Postupak je "pozajmljen" iz policijske prakse u kojoj se, posle nesreće sa smrtnim ishodom, telo žrtve opcrtava kredom i tako nastaje "incidentni crtež".  "Urbane bajalice – Puj, spas za sve nas“: incidentne grafike, fotografisanje protiv uroka, ekspedicije na deponije, javna šišanja, kreiranje zastava... koriste se kao elementi umetničke magije kojima se učesnici →konzumenti← posmatrači oslobađaju straha i vraća im se nada u izbavljenje. Ispostaviće se da umetnička intervencija u polju aktuelne politike, društva i kulture ima veliki potencijal. Otuda je kroz transformacije i preplitanja "Rekonstrukcija zločina" postala sastavni deo gotovo svih projekata Led arta i Art klinike do danas.



Iz dokumentacije "Rekonstrukcije zločina"

iscrtavanje konture tela kredom na pločniku – Studentski i građanski protest, Beograd; Deponije komunalnog otpada Beograd, Niš, Plzenj (Poljska), Labin (Hrvatska)

iscrtavanje konture tela kredom na crnim hartijama – Beoizlog, Beograd; Urbana provokacija, Zrenjanin; Deponija "Mediana", Niš; Službeni put 2, Priština; Centar za metamedije, Plasy; "Puj spas za sve nas", Beograd i Novi Sad; Transart festival, Labin; Štajerska jesen, Grac (Austrija);  Galerija Lothringer, Minhen (Nemačka); Exit kamp 09. utiskivanje konture tela valjkom na pločnik, crteži u ledu – Festival novog i alternativnog teatra, Novi Sad

opcrtavanje svetlom u tehnici fotografije – Centar za metamedije, Plasy; Transart Labin

opcrtavanje vatrom – Već viđeno, Beograd; Otvaranje Art klinike, Novi Sad

fotografisanje protiv uroka – Beoizlog, Beograd; Urbana provokacija, Zrenjanin; Festival “Jul je kul”, Novi Sad; Transart festival, Labin; Kunstlager, Novi Sad

incidentni kolač – BeGstvo iz Centra, Beograd; Urbana provokacija, Zrenjanin; Centar za metamedije, Plasy

http://www.artklinika.rs (link web site LED ART)


 


 


Datum objavljivanja: 12.03.2012.