Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crna - Istorija jedne boje

Izložbe i predstavljanje knjige "Crna - Istorija jedne boje", Mišela Pasturoa, u Noći muzeja, u subotu 15. maja u 17 sati, u Klubu - knjižari - galeriji Glasnik, (Kneza Miloša 16). O knjizi govore, Živadin Mitrović, novinar i Dragan Babić, prevodilac.

 


Pasturo je istoričar i direktor studija na École Pratique des Hautes Études univerziteta Sorbona u Parizu. Autor je više knjiga o srednjovekovnoj istoriji, heraldici i istoriji boja.


Knjiga Crna - Istorija jedne boje posvećena je dugoj istoriji te boje u evropskim društvima, naglašavajući više društvene nego umetničke aspekte crne boje. Ona govori šta je univerzum boja možda značio različitim društvima koja su prethodila našem, uzimajući u obzir sve komponente tog univerzuma: leksiku i fenomene imenovanja, hemiju pigmenta i koloranata, tehnike slikanja i bojenja, sisteme kostima i kodova koji ih podvlače, mesto boje u svakodnevnom životu i materijalnoj kulturi, pravila koja je postavila vlast, moralne standarde crkve, naučne spekulacije, dela umetnika. Posebna pažnja posvećena je ambivalentnoj simbolici crne, njenom dobrom (plodnost, smernost, dostojanstvo, autoritet) kao i rđavom značenju (tuga, patnja, greh, pakao, smrt). Budući da nije moguće posmatrati jednu boju samu za sebe, ova kulturna istorija crne takođe je, delimično, istorija bele (s kojom crna nije uvek bila povezivana), sive, smeđe, ljubičaste i plave boje.


Dugo je na Zapadu crna imala status boje sa karakterom i bila osnovni stub u čitavom sistemu boja. Ali njena sudbina se promenila početkom modernog doba: pronalazak štamparstva, širenje graviranih slika i protestantska reformacija dodelili su crnoj, kao i beloj, posebnu ulogu. Kada je nekoliko decenija kasnije Isak Njutn otkrio spektar, uveo je novi poredak boja u kome od tada neće više biti mesta za belu ili crnu: skoro tri stoleća crna i bela posmatrane su i doživljavane kao "neboje". Ipak, tokom 20. veka, najpre u umetnosti, zatim u društvu, na kraju i u nauci, crnoj je postepeno vraćen status autentične boje.


Kulturnu istoriju crne, koja je prikazane na reprodukcijama umetničkih dela iz različitih epoha, od stare Grčke i Rima do danas, začinićemo crnom čokoladom, crnim vinom i crnom kafom.


 


Datum objavljivanja: 14.05.2010.