Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Crna hronika Aleksandrije Ajduković

U četvrtak, 29. novembra u 19. sati u Galeriji '73, Požeška 83a, otvara se samostalna izložba fotografija autorke Aleksandrije Ajduković, pod nazivom, "Crna hronika". Izložba traje do 8. decembra, 2012. godine.


 


Aleksandrija  Ajduković rođena je 11. oktobra 1975. godine u Osijeku. Diplomirala je na Akademiji umetnosti "BK" u Beogradu, odsek fotografija, u klasi Milana Aleksića. Od 2005. član je ULUSA, a od 2006. godine  u statusu je samostalnog umetnika. Završila je master studije u Novom Sadu, u klasi Đorđa Odanovića. Gost student Marine Gržinić na klasi za postkonceptualnu umetničku praksu na bečkoj Likovnoj akademiji. Prošlogodišnja je finalistkinja Mangelos nagrade, dobitnica Henkel Art Award za mladog umetnika 2005. godine i  45. Oktobarskog Salona. Kroz portretisanje slučajnih prolaznika, naturščika-modela na elaboriran i duhovit način beleži fenomene vezane za savremeni život i njegove svakodnevne refleksije u domenu mode, pop kulture i lifestyle-a (ne)urbanih sredina. Trenutno istražuje crnu hroniku kao vizualizaciju smrti u popularnoj kulturi.


Izložbom u Galeriji '73, beogradskoj publici predstaviće se serijom fotografija sa mesta zločina.  Izložba "Crna hronika" predstavlja rad o lešinarskoj prirodi fotografa, o crnoj hronici, smrti i okolnostima umiranja i o mogućnostima pozicioniranja na međunarodnom tržištu umetničke fotografije.    


"S vremena na vreme, sticajem nekih okolnosti, radim u dnevnim novinama tabloidnog tipa. U takvim novinama, kao uostalom i svim drugim, postoje informativna, sportska, reportažna, politička, redakcije tzv. V.I.P. i redakcija crne hronike. Infotmativna i politička najčešće fotografije „skidaju“ sa agencijskih sajtova tipa Beta, Tanjug, A.P. i sl, te fotografi nemaju potrebe da, kako se to u novinama kaže, izlaze na teren. Reportaže se dešavaju, ali retko. Sportsku fotografiju rade malobrojni privilegovani fotografi koji imaju teleobjektive velike svetlosne jačine. Najčešće što nama ostalima "zapada" jeste estrada i crna hronika. Kako nisam ljubitelj ovdašnje V.I.P. scene, ne pratim folk muziku i sl. jedino što mi preostaje je da radim crnu hroniku, koja se ispostavila daleko životnija i, u mom slučaju, složenija od paparazzo i estradne fotografije. Dešavanja koja dodatno bočno osvetljavaju događaje crne hronike jesu npr. slučaj na Brankovom mostu od pre nekih godinu dana prilikom pokušaja smoubistva jednog mladića, kada je majka, slučajna prolaznica, fotografisala svoju decu  sa dotičnim metežom u pozadini. Poznat je slučaj čuvene fotografkinje koja nije odolela da objavi fotografije svoje pokojne ljubavnice Suzan Zontag kako leži na bolničkoj postelji, zbog čega je bila i tužena od strane sina pokojnice. Sve te okolnosti inspirativne su za eksperimentalni fotografski rad koji je realizovan kroz izlazak na teren, prateći događeje crne hronike, ali snimajući ih iz nešto pomerenog ugla." (Aleksandrija Ajduković)


 


 



Datum objavljivanja: 28.11.2012.