Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Čovek i priroda Dejana Ratkovića

U četvrtak, 8. septembra u 19 sati u foajeu Kulturnog centra Pančeva otvara se samostalna izložba autora Dejana Ratkovića, pod nazivom, "Čovek i priroda". Izložba traje do 28. septembra.


 


ČOVEK I PRIRODA

Imati lični stav – aktivno učestvovati u šarenoj nam ponuđenoj i nametnutoj igri. Da li imamo izbora?

Biti to što jesi, ostati svoj dok veliki točak vremena hvata zamah za svoj idući veliki krug, jeste pokušaj nalaženja samog sebe...

Igrati svoj ples u velikoj igri... jer, najzad čovek i priroda jesu i moraju biti jedna reč – harmonija.

reč autora





Autor istražuje razne mogućnosti koje mu pružaju raznorodni materijali, a  često kombinuje monotipiju sa akvarelom, kako bi dobio efekte koje želi. Kao da želi da prvo sam isproba kako će univerzalno ljudsko telo da se ponaša u drugačijim okruženjima. Simbol čoveka bez osobenih crta lica bez karakteristika, prisutan je svuda. Kada posmatrate neka ostvarenja pomislite da Ratković nije naslikao ta tela već da su to otisci živih ljudi, njihov trag u vremenu i prostoru... ljudi u pokretu... čije kretanje često prerasta u uskovitlanu masu.



Biljana Bralušić, povodom izložbe slika 2000. godine





Sklon istraživanju i iskoracima, od akvarela, monotipije i kombinovanja brzog i veoma sporog analitičkog slikanja Ratković je iz besformnog, gestualnog okruženja, ubrzo našao u živoj formi ključ okosnice i inspiracje. Ne lišavajuci se ičeg iz svoje apstraktne faze, Dejan Ratković je u senzualnim, frontalnim prikazima aktova, našao jaku formalnu osnovu svog izraza, razuđena i oslobođena tekstura pozadine, delujući kao prirodna sila, postala je tonsko i harmonično okruženje slučajnosti koje gravitiraju ka ubedljivim likovnim celinama. Umesto radikalizma i isključivosti Ratković je IZABRAO novu ‚‚SITUACIJU SLOBODE U EMOTIVNOJ EKSPANZIJI'' eleganciju poteza i stratifikaciju slojeva neobične gustine. Umesto ravnoteže, dinamičku ravnotežu slike višeslojnog dejstva i akcije. Figura bez individuacije česta je tema. Snaga izraza se beleži u katkad snažnoj konturi, katkad u impulsivnim obrisima, gest natkrivljuje formu, stvarajući na taj način lični simbol čoveka podređenog energiji poteza, to je opet, visoko apstraktan izraz, ali žestok i duboko izražajan.



Dušan Đokić, slikar i likovni kritičar, povodom izložbe slika 1999. godine


Dejan Ratković, rođen 1963. u Beogradu. Diplomirao na FLU u Skoplju 1991. godine odsek slikarstvo u klasi prof. Simona Šemova. Član ULUS-a od 1996. godine. Izlagao kolektivno u mnogo navrata širom Jugoslavije od 1993. godine i šest puta samostalno. Učestvovao u radu više slikarskih kolonija. Bavi se pedagoškim radom.




samostalne izložbe:

1995/96. Mala galerija Centra za kulturu, slike i crteži

1999. Gradska biblioteka Pančevo. slike

2000. Galerija centra za kulturu Kovin, slike

2000. Galerija akvarela, Dom omladine Kragujevac, akvareli

2000. Galerija doma omladine, Vršac, monotipije

2009. Galerija Boem, Dom kulture Starčevo, slike


 



Datum objavljivanja: 06.09.2011.