Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Čovek hoda nebeskim svodom

U Narodnom muzeju u Kragujevcu od 6. do 31. maja održaće se izložba Duška Jovića pod nazivom "Čovek hoda nebeskim svodom".

 


Slikarstvo Jovića proizilazi iz crteža. Njegov inicijalni, početni impuls uvek su  desetine minijaturnih skica i  krokija koji predstavljaju početnu fazu rada na budućoj slici i začetak istraživanja ka slici, iznalaženje jezika kojim bi bilo moguće komunicirati sa sobom, sopstvenim osećanjima, sopstvenim poimanjem sveta. Apstrakcija u delu Duška Jovića uvek je nalika određenoj grafičkoj formi, nikad nije slučajna, ma koliko bila spontana. To je posebno efektno kod radova u kojima se Jović vraća na liniju, naznaku, na formu trougla ili kvadrata, anegdotski detalj, na crno i belo.


Duško Jović i na ovim slikama iskazuje neka svojstva karakteristična za njegov rad poslednjih desetak godina - kombinuje vertikale i horizontale, sjedinjuje, balansira, transformiše jedno u drugo, emocionalno i racionalno su u skladnoj harmoniji, hirovita linija i boja (crno, belo, akcenti plave, crvene, svesno-nesvesno, unutarnja suština, aktivnost, postojanje) podvlače ekspresivnost i unose potrebnu dinamiku površina, ritmovi se sučeljavaju, ima akcije, ali sada više ne toliko dramatike.


Njegova umetnost je strpljivo stvaran i razrađivan umetnički sistem, on je u fazi kada može sebi da dozvoli izraz samo kroz liniju, snažan gest, sveden kolorit.


Tatjana Milosavljević (iz teksta monografije Jović, 2009)


Duško Jović rođen je 1964. godine u Kragujevcu i do sada je održao 20 samostalnih i preko 100 grupnih izložbi. Dobitnik je većeg broja priznanja u oblasti slikarstva, među kojima je I nagrada za slikarstvo "ITART 2001:3rd MINI GRAPHIC & PAINTING WORLD WIDE SHOW" PISA, ITALY.


 


Datum objavljivanja: 04.05.2011.