Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Cotton Fields Tamare Nedeljković Vukše

U sredu, 3. marta, 2010. godine u 19 časova u Galeriji SULUJ, otvara se samostalna izložba crteža i žičanih instalacija, autorke Tamare Nedeljković Vukše, pod nazivom, "Cotton Fields". Izložba se može pogledati do 17. marta.

 


Tamara Nedeljković Vukša / 1973.g. - Zaječar, dipl.na FPU u  Beogradu, 1999.g./, predstavnica je onih darovitih, istrajnih pojedinaca  iz nekoliko generacija vizuelnih umetnika koje je najviše dotakla krizna  poslednja decenija prošlog veka. Ova beogradska umetnica, izričito  nežnog senzibiliteta, lako je " pronašla " medij koji odgovara njenoj  prirodi i temperamentu.Nežan i delikatan crtež, gotovo detinje čedan u  kombinaciji sa lazurnim, vodenim nanosima boje na papiru, mekih,  razlivenih obrisa, svedoči o senzibilnoj prirodi umetnice.Sažimajući  doživljaje oko sebe i u sebi, ona će baš tom delikatnom linijom i  potezom, rečima i delovima rečenice, ispisivati lirske poruke o nama  samima i realnosti koja nas okružuje.Diskretno, nenametljivo, likovno  veoma pismeno, ove crteže će pratiti i paralelne konstrukcije od žice,  fakti iste poetike i likovnosti. Umetnica za sobom ima brojne samostalne i grupne izložbe, radionice,  kolonije u zemlji ali i izvan, u USA, Izraelu, Japanu... Član je ULUPUDSa i ULUSa.Živi i radi u Beogradu, kao samostalni umetnik.


Predgovor o radovima Tamare Nedeljković Vukša, potpisuje bard likovne  kritike i umetnik Kosta Bogdanović, odakle citiramo sledeći pasus - " Skoro frapantna jednostavnost u susretima boje i linije, ukazuju na  sigurnost istrajavanja pronađene koncepcije, koja utire put  raznovrsnosti prizora u tako jednostavnom načinu vizuelnog izražavanja i  komuniciranja savremenim jezikom vizuelnog izraza. U svakom potezu ili  nanosu dominira skoro beskrajna nežnost i duboka posvećenost svome delu..."


Crteži rađeni na japanskom i kineskom papiru, kao i na papiru koji je  umetnica sama pravila, nastali su u periodu izmedju 2005. i  2010.godine.Ceo ciklus radova "Cotton fields" su male priče iz  svakodnevice, trenuci uhvaćeni na papiru, jednostavni prizori, obične  stvari koje nas okružuju kao što su zvuci, radost, tišina, misao,  emocije…Po svojoj formi jednostavnosti ovaj ciklus radova bi mogao da se  uporedi sa pričama Rejmonda Karvera ili Srđana Valjarevica ili sa delom  Arvo Perta, modernim minimalistom klasične muzike, saopštava nam Tamara  Nedeljković Vukša.


Datum objavljivanja: 28.02.2010.