Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Collective Man

U utorak, 24. novembra, 2009. godine u 19 časova u Galeriji DOB-a otvara se izložba, "Collective Man". Izložbu potpisuje kustos Goran Petrović. Radovi se mogu pogledati do 6. decembra.

 


Izložbu "Collective Man" potpisuje kustos Goran Petrović, autor izložbe "Prodor u realnost: Ukidanje javnog prostora" koju je beogradska publika imala priliku da pogleda pre dve godine u Salonu MSUB.  "Collective Man" je zamisljen kao interaktivni projekat koji se sastoji iz nekoliko instalacija i performansa koji problematizuju "pojam kolektiva pre svega kao entiteta koji manipuliše ili biva manipulisan."


Inspirisan istomenim junakom Marvelovog stripa u kojem se mentalno i fizički sjedinjuje nekoliko ličnosti, projekat "Collective Man", po rečima kustosa,  istrazuje mehanizme koji utiču na formiranje kolektivnih  stavova, te izložba u tom kontekstu u međusobnoj interakciji umetnika i publike teži da proizvede kolektivno umetničko delo.


Izabrani umetnici Jelena Vladušić, Andrea Palašti, Milorad Pejanović, Ana Raković i Jelena Đokić u svojim radovima tretiraju pojam kolektivne svesti kroz različite aspekte: odnos pojedinca i zajednice, posledice uticaja ekonomskih, političkih i kulturoloških normi, neposrednije uključivanje publike/posmatrača u realizaciju jednog  umetničkog rada...


Posetioci su pozvani da na otvaranje izložbe ponesu svoje biometrijske pasoše!


Datum objavljivanja: 23.11.2009.