Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Cirkus Biljane Lane Rakanović

U utorak, 6. oktobra, 2009. godine u 19 časova u Galeriji Singidunum, Knez Mihailova 40, otvara se samostalna izložba umetnice Biljane Lane Rakanović, pod nazivom " Show must go one (Cirkus)". Izložba će trajati do 16. oktobra.

 


Show must go on




Čovek je oduvek voleo da se zabavlja.Od samog početka civilizacije postoje mađioničari,akrobati ,ukrotitelji zveri i klovnovi koji zabavljaju svet. U staroj Grčkoj održavane su trke ubojnih dvokolica,u Kini su postojali cirkuski akrobati,a u Egiptu ukrotitelji divljih životinj.Prvi cirkusi  bili su sasvim drugačiji od današnjih.U srednjem veku nije bilo organizovanih cirkusa, već su izvođačke trupe krstarile po zemljama prikazujući razne veštine. Tek 1768 godine u Londonu osnovan je prvi cirkus ,kakav znamo danas .


Postoji mnogo zanimljivih  činjenica vezanih za cirkus,kao npr. izvesnog slona Džamba iz jednog Britanskog cirkusa , jahalo je više od milion dece. Ili recimo da buva može da skoči dvesta puta dalje od svoje sopstvene dužine , a da ih biraju prema talentu za skakanje , snazi za vuču ili okretanje novčića. Ali postoje i drugačiji podaci, kao da u jednom Američkom cirkusu akrobatkinja Desi Espana  nije bila osigurana užadima, dok je izvodila tačku na deset i po metara iznad zemlje i pala je . Naravno ostala je na mestu mrtva. Mada jezivije od toga je to što se program nije zaustavio ni za tren. Ostali cirkuzanti su pokušali da odvrate pažnju publike i nesretnu Desi ''uklope '' u scenografiju. Sve to se dešavalo pred zgranutom publikom. Stalno se pitam koliko se takvih slučajeva desi? Onda opet, divim se tim ljudima koji se bezprekorno kontrolišu i njihovom surovom profesionalizmu, gde čak ni smrt  u sred predstave ne može da poremeti njihovu koncentraciju. Oni kao da su pripremljeni  za vanredne situacije, ako neko slučajno padne , spakovati ga u šarenu kutiju i smej se! Ako nekom lav pojede glavu, pravite se kao da ste mesecima uvežbavali samo to! Surovo je to zanimanje i više podseća na vojnu vežbu nego na zabavu.




Cirkus koji želim da Vam predstavim radi pod nazivom ''Show must go on'' a to mu je i slogan , simbolično. U njemu zajedno rade deca , babe , dede, ujaci i rođaci. Bivše balerine umesto da uživaju u svojoj penziji sa beneficiranim radnim stažom, ovde rade u krajnje sumnjivim okolnostima ali ni one baš ne drže do sebe. Mnogo piju. Doduše u nestašici sam sa ovim akrobatkinjama , što ih ispaljujemo iz  topa, sve se nešto plaše. Posedujem najjačeg čoveka na planeti,  može da podigne dva afrička slona odjedanput! Ali možda ga trampim za nekog Rusa , on može da pomeri tenk. Imam duhovitog bacača noževa, doduše on ne može da promaši ovu njegovu , ha ha. E , a  ovo, ovo bi vam se sigurno svidelo. Jedna bivša plivačica, još uvek entuzijastična skače sa deset metara u kofu vode, a najbolje od  svega što je obučena u kostim sirene. Stalno mi priča kako je kao mala želela da bude morska sirena  i uvek se smeje.Iskreno mislim da je malo skrenula. Još imam  čoveka od gume i jednog patuljka žonglera koji stalno nosi zečije uši ali u to se ne mešam, privatne je prirode. Zanimljive su i  dve kaubojke , one jašu na puževima i rekao bih preskaču , ali pošto ne preskaču reći ću gmižu kroz obruče vatre. Samo znaš ti puževi su jako skupi i teško se nabavljaju , tako da moram da ih mažem specijalnim gelom protiv opekotina . I tako ...ima svega  dođite , dođite!




Instalacija dimenzija R=150 sm, visina promenjiva. Tehnika je kamenina  bojena engobama  sa dodacima tekstila , šljokica i drugih materijala.


 


 


Datum objavljivanja: 05.10.2009.