Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ćirilica i Šifra u Galeriji Zvono

U Galeriji Zvono, Višnjićeva 5, u toku je izložba autora Srđana Đileta Markovića i Marijane Markoske. Radovi, "Ćirilica" (digitalni poliptih) i "Šifra" (video rad) mogu se pogledati do 13. decembra.


 


"Ćirilica"



Digitalni poliptih "Ćirilica" je rađen specijalno za izložbu u galeriji Zvono.

U pitanju je vektorski remake mog ranijeg rada "Alphabet" iz 2000, akrilne slike na platnu salonskog formata.

"Alphabet" je nastao kada mi je konačno pozlilo od medijske halabuke koju su dizali svi dežurni branitelji ćirilicnog pisma.

RTS je čak krajem devedesetih doneo zabranu da domaći bendovi snimaju pesme na engleskom.

To se smatralo "odbranom ćirilice".

Deset godina kasnije, broj kompjuterskih ćirilicnih fontova je i dalje moguće izbrojati sa manje od deset prstiju. U stvari sa dva prsta, jer svi fontovi koji su u opticaju su dosadna varijacija "Petričić" i "Cyrillic Times New Roman" fonta.

Evo mog skromnog predloga za novi ćirilični font.



Srđan Đile Marković






"Šifra"



Video Šifra izveden je u saradnji sa grupom Supernaut, čiji su članovi Srđan Đile Marković i Saša Radić. U pitanju je video za pesmu sa njihovog albuma Eli. U njemu se članovi benda pojavljuju kao autori pesme i glumci. Zbog svega ovoga, bar kada je u pitanju izlagačka praksa, ovaj video predstavlja koautorsku specifičnost, koju dodatno usložnjavaju najčešči produkcijski zahtevi videa. Jer, čak je i naziv Šifra bio determinisan. Meni je preostalo da Šifru izgovorim filmskim jezikom. Pritom, sva prisutna melodramatična osećanja treba uzeti za ozbiljno!



Marijana Markoska


 





 


Datum objavljivanja: 02.12.2009.