Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Ciklus o zaboravu i zaboravljenima

Galerija Artget, Trg republike 5/I , utorak, 16. jun u 19h, Ciklus o zaboravu i zaboravljenima, Tema: Koncentrični krugovi pamćenja: sećanje, zaborav i istorija , predavač: Dr Olga Manojlović Pintar.

 




U kulturama koje insistiraju na pamćenju obično se u dubini radi o dugotrajnom procesu zaboravljanja i svesnog potiskivanja nepoželjnih ili zabranjenih sećanja i znanja. Tako funkcioniše proces kolektivnog zaboravljanja stvari kojima nije dozvoljeno da postoje u javnom diskursu. Srbija je zemlja koju karakteriše duga tradicija kulture zaborava.



Ciklus O zaboravu i zaboravljenima je posvećen materijalnosti zaborava, koja se najjače manifestuje u zaboravu konkretnih tela. Tragovi materijalnog zaborava očitavaju se kao prazna mesta u društvenom, političkom, istorijskom, ekonomskom, kulturnom i emotivnom tkanju jedne zajednice. Pitanje o zaboravu je ključno za današnju Srbiju jer se, u krajnjoj liniji, neposredno bavi pitanjem traume i na individualnom i na društvenom nivou.





Na koji način odnos prema prošlosti formira identitete i utiče na odnose između pojedinaca i grupa? Na koji način zapamćeno i zaboravljeno postaju slika sadašnjeg više i snažnije nego što su svedočanstvo o prošlom? Analiza načina iskazivanje tuge, žalosti i ponosa u javnom prostoru kroz podizanje spomenika poginulim u umrlim u ratovima je polazna tačka razmatranja različitih ideoloških i političkih projekata i procesa njihovog uprostoravanja u Srbiji tokom 20. veka., Dr Olga Manojlović Pintar







Dr Olga Manojlović Pintar

Naučna saradnica Instituta za noviju istoriju Srbije. Bavi se istraživanjima procesa (de)konstrukcije istorijskih predstava u javnom prostoru kroz analize spomenika, ceremonija i muzejskih institucija. Autorka je knjige Aheologija sećanja, Spomenici i identiteti u Srbiji 1918 – 1989.



Program realizujemo u saradnji sa organizacijom Radnička komuna LINKS.

Autorka ciklusa: Svetlana Gavrilović

Datum objavljivanja: 15.06.2015.