Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Četiri muzejska predmeta

U petak, 1. oktobra 2010. godine u 18 časova u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1, Novi sad, održaće se stručno tumačenje izložbe Četiri muzejska predmeta. Izložbu će stručno tumačiti mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije.

 


Izložba Četiri muzejska predmeta je realizovana u okviru ciklusa autorskih izložbi u Galeriji Matice srpske. Izložba i istoimena publikacija inspirisane su neobičnim predmetima sačuvanim u kolekciji Galerije: Kamen, Kućica puža, Zub i Kasica. Nepoznatog porekla i neadekvatno obrađeni podstakli su Kulića na zanimljiv način izlaganja i razmatranja. Kreirajući imaginarnu priču o odnosu kustosa i predmeta, autor je ukazao na mnogobrojna muzeološka pitanja i probleme. Priča o četiri muzejska predmeta priča je o višeslojnosti muzejske delatnosti.


Tekst R. Kulića je, za uslove aktuelne, neretko sterilne i pretenciozne istoriografske i teorijske literature o umetnosti i muzeologiji, nadahnut, stilski očaravajući, jezički briljantan, duhovno superioran, distancirano duhovit i formalno subverzivan tekst u kome se visoka erudicija prepliće sa idejom relativizacije „velikih tema“ istorije umetnosti, mita muzejskog "remek dela" i "velikih narativ" teorije umetnosti.


(izvod iz recenzije prof. dr Lidije Merenik)


... I zbog toga se Rale Kulić muzealac univerzale u ključnom trenutku cinizma pojavljuje kao kreator. Ono što je započeo kao iskrenu kritiku nasleđa tradicionalne muzejske prakse pretvorio je u kinizam, dobrohotnu kreaciju. Naš doživljaj stvarnosti stvari u muzejskom kontekstu, koji otvara mogućnost čitanja svih stvarnosti koje je predmet pokupio u svom trajanju, može da bude stvar nas samih u "muzejskom ormanu".


(izvod iz recenzije prof. dr Dragana Bulatovića)


 


Datum objavljivanja: 29.09.2010.