Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Centar za fotografiju

U Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, u petak, 20. maja 2011. godine, sa početkom u 19. časova, biće otvoren Centar za fotografiju. Osnivači i urednici Centra za fotografiju jesu Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević.


 


Glavni razlog za osnivanje Centra za fotografiju stoji iza činjenice da je fotografska praksa i teorija u Srbiji na brisanom prostoru između savremene umetnosti i problematične istorizacije. Ovakvo pozicioniranje znači da ne postoji institucija u kojoj se fotografska produkcija aktivno prati, odnosno, u kojoj se istorija fotografije istražuje u skladu sa svetskim tokovoma u ovom polju.

 

U Centru za fotografiju ćemo se baviti širokim spektrom fotografskih fenomena. Sveprisutna društvena pojavnost fotografije biće razmatrana kroz predavanja, izložbe, diskusije, radionice i publikacije. Paralelno sa tim, u planu je stvaranje kolekcije fotografskih artefakata i specijalizovane biblioteke.

 

Program za sada podrazumeva prezentacije i predavanja koja će biti organizovana jednom u šest nedelja. Program počinjemo predavanjem Milana Aleksića o njegovom radu. Fotografski opus ovog umetnika ubraja se u red najznačajnijih ostvarenja savremene foto-umetničke prakse u Srbiji. S obzirom na činjenicu da je profesor Aleksić pionir ozbiljnog razmatranja fotografije u kontekstu visokoškoloskog obrazovanja, jedan deo predavanja biće posvećen problemu i značaju fotografske edukacije u Srbiji.


 


 



Datum objavljivanja: 19.05.2011.