Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Čempres Mesec Đulići, Vesne Lukić

U petak, 20. avgusta u 19 časova u Galeriji Magacin u Kraljevića Marka 8, otvara se samostalna izložba autorke Vesne Lukić, pod nazivom, "Čempres Mesec Đulići". Izložba traje do 30. avgusta.

 


"... U delima Vesne Lukić, u kuglama kao u relikvijarima organskog porekla, karakter svakog slikanog ovala je koncentracija klaustrofobične napetosti, likovnim jezikom, pružajući  kompleks osećanja isprepletenosti imaginarne nadgradnje i neporecivo stvarne slike postojanja.




Kugle kao 'Đulići', ili skala njihovih integrisanih hiperrealnih deonica otvara predmete kao anagrame slikarske intarzije, upisivanja i simulacije, protežući se kao zbir granica mikroskopske i dermatološke neprijatnosti. Svet osmotrene materije istovetan je svetu zagrcnutog prepoznavanja visceralne čudovišnosti. Izažavajući osećaj organske, evolucionstičke putanje, slikani predmeti su generisan nastavak teksturalnog, označavajućeg prisustva. Hiperrealni dodir ostvaruje neprozirne granice između, s jedne strane, osmotrenog i prepoznatog u toj organskoj vezi i s druge strane, neobjašnjivog i duševno zapanjujućeg otkrivanja. 'Đulići' tako nastali, u jezičkom smislu svojevrsni su izdanci, larve potencijalnog života ili prerada uspomene u domenu skrivenih tragova materijalnosti izvesnog slikarskog modelovanja. ..."




Nikola Šuica: "Sadržajni opit iz umetnosti Vesne Lukić" - fragmenti iz eseja




Vesna Lukić  rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2004. godine., u klasi profesora Slobodana Roksandića. Magistrirala je 2008. god. pod mentorstvom istog profesora. Član je ULUSa od 2005. god. i NARa od 1997. godine. Kao stipendista francuske vlade bila je na tromesečnom stazu na Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts u Parizu.


 


 


Datum objavljivanja: 18.08.2010.