Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

CEF: Umetnik govori

Program CEF-a, "Umetnik govori", predstavljanje portfolija i razgovor sa umetnicima. Gosti: Branka Nedimović i Andrej Filev, moderator: Ivan Petrović,
urednici CEF-a: Mihailo Vasiljević i Ivan Petrović. Ponedeljak, 11. jun 2012. godine u 19. časova, Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.


 


Umetnici Branka Nedimović i Andrej Filev, dolazeći iz različitog obrazovnog fotografskog sistema, ali pre svega, i sami različiti po senzibilitetu, tematskim interesovanjima i načinu realizacije svojih radova, predstavljaju autore čija dostignuća bitno uobličavaju savremenu fotografsku scenu kod nas, koja, uopšteno je uzevši u obzir kao fenomen koji značajno utiče na umetničku scenu u celini, pozicionira i one teme koje se putem medija fotografije na taj način oblikuju, afirmišu i preispituju. Radove ovo dvoje autora možemo posmatrati kao fotografije u kojima je društveni značaj njihove dalje upotrebe artikulisan i promišljen kao angažovano polje delovanja.






Serije fotografija sa kojima će se predstaviti Branka Nedimović: Paradoksi, Kad sam bila, Nestali i Foto-goblen podrazumevaju različitie strategije upotrebe fotografskog medija: foto-dnevnički snapshot, inscenaciju - auto portret, prisvajanje (korišćnje fotografija preuzetih sa internet stranica, rad Nestali, presnimavanje (reprodukcije motiva sa izveženih goblena, rad Foto-goblen), sve ukupno, na različite načine nam govoreći o međusobnim odnosima identiteta i slike (fotografske slike pre svega) kao znakovnog sistema predstave o njemu. 



Fotografski dokumentarizam Andrja Fileva, kojim se od gradskog ambijenta i njegovih aktera pravi svojevrstan aktivan narativ Beograda i njegove socijalno-društvene dinamike, upućuje nas u jedan nepredivi svet urbanih, sub-urbanih pa čak na izgled i ruralnih struktura dvomilionskog grada, koji sam autor opisuje na sldeći način: "...da bi ste fotografisali Beograd morate interzivno da se krećete po njemu, često menjajući lokacije i delove grada, kao da putujte na neko drugo mesto, u neki drugi grad. Na taj način otkrivate Beograd..."



Deo radova sa kojima će Andrej Filev nastupiti u okviru programa CEF-a Umetnik govori, prikazaće se na izložbi Stalker, koja se u okviru saradnje Centra za fotografiju sa Beo-Projectom otvara u petak 08. juna u galeriji Beo_Projecta u Kalenićevoj ulici br. 4. Izložba će trajati do 01.07.2012. godine.





Branka Nedimović je rođena 1985. godine u Zrenjaninu (Srbija). Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milana Aleksića. Dobitnica je nagrade Fondacije Sorigué na Međunarodnom festivalu fotografije i vizuelnih umetnosti "Emergent Lleida 2010", za seriju fotografija pod naslovom Nestali.



nedimovicbranka.blogspot.com





Andrej Filev je rođen 1973. godine u Beogradu, SFR Jugoslavija. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Fotografijom dokumentarnog pristupa bavi se od 2006. godine. Izlagao je na nekoliko grupnih i samostalnih izložbi. Član je samoorganizovanog foto kolektiva Belgrade Raw.



www.andrejfilev.com



www.belgraderaw.com





CENTAR ZA FOTOGRAFIJU



Centar za fotografiju je neprofitna nevladina organizacija osnovana 2011. godine u Beogradu, sa ciljem istraživanja i promovisanja fotografije kao društvenog fenomena u najširem smislu. Centar je osmišljen kao jedno moguće rešenje za izrazito lošu poziciju fotografije u Srbiji - činjenica je da trenutno ne postoji nijedna institucija u kojoj je fotografija predmet aktivnog i ozbiljnog proučavanja.



Neki od konkretnih zadataka Centra za fotografiju jesu: podizanje svesti o značaju koji fotografija ima kao društveni fenomen; promovisanje i praćenje savremene umetničke prakse bazirane na fotografiji; proučavanje istorije i teorije fotografije; organizovanje izložbi; pokretanje izdavačke delatnosti; prikupljanje fotografskih artefakata (fotografija, negativa, tehnike); formiranje specijalizovane biblioteke.



Svoje aktivnosti u CEF obavlja u prostorijama Galerije-legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića koji kao operativni prostor, shodno potrebama realizovanja programa, na uslužno korišćenje dobija od Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.



Osnivači centra su Ivan Petrović i Mihailo Vasiljević.





BEO_PROJECT



Inline image 3

Beo_Project je pokrenut od strane Zare Audiello u saradnji sa Asocijacijom 22:37.



Prostor je lociran u centralnom delu Vračara, mali i dinamičan projekat-soba, ima nameru da predstavi kreativne projekte iz savremene perspektive.



Odluka za otvaranje jednog ovakvog izlagačkog prostora u Beogradu doneta je tokom istraživanja. Već nekoliko predhodnih godina kroz kustosku praksu, interes Zere Audiello je orijentisan prema istoku; oblast ispunjena potencijalom koji nije u potpunosti razmatran.



Beo_Project funkcioniše zahvaljujući mreži izgrađenoj u saradnji sa Asocijacijom 22:37 sa željom da bude mesto konekcije između internacionalnog umetničkog sveta i regiona Balkana.



Projekat - soba, predstavlja platformu za razmenu ideja, raskrsnicu rarličitih umetničkih disciplina.



Glavni fokus jeste stvaranje prostora za umetnika i kustosa, mesto gde je moguće razmeniti ideje, izlagati i objavljivati radove.



Uključujući razne oblike izlaganja; događaji, performansi, radionice, saradnja i umetnički projekti bazirani na edukaciji i učešću građana.



www.beoproject.org


 



Datum objavljivanja: 06.06.2012.