Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Časovi nemačkog Dejana Atanackovića

U Kulturnom centru Beograda, u galeriji ARTGET, Trg Republike 5/I u sredu 26. maja, 2010. u 20 sati biće otvorena izložba Dejana Atanackovića, "Časovi nemačkog". Izložba traje do 8. juna.

 


Od 1994. Dejan Atanacković predstavlja svoje umetničke projekte u formi video i audio instalacija, intervencija u javnim prostorima, kroz kustoske akcije koje uključuju umetnike, studente umetničkih akademija, članove marginalizovanih društvenih grupa. Socio-kulturološki momenat je bitan element u Atanackovićevom radu. Na izložbi Časovi nemačkog biće predstavljeni fotoobjekti, izvedeni u tehnici digitalne štampe na drvenim pločama, koji predstavljaju portrete pripadnika nemačke manjine koji su živeli u bivšoj Jugoslaviji. Ovi portreti su snimljeni u periodu 1930 - 1950. minulog veka i prikazuju lica sa prepoznatljivim sličnostima koja ukazuju na članove jedne porodice. Na svakoj fotografiji je predstavljeno i po jedno slovo nemačkog alfabeta. Većini građana nemačkog porekla na tlu Jugoslavije i drugih istočno evropskih drzava, 1945. je oduzeta sva imovina i zvanično su lišeni svih građanskih prava. Bilo im je zabranjeno, između ostalog, da koriste svoj maternji jezik. O tome govori video rad u kojem je Atanackovićeva majka snimljena kako sada uči nemački, maternji jezik svojih predaka. Mnogi ovi građani su proterani ili ubijeni,  a ogroman broj je zatočen u logorima za prinudni rad. O njihovoj sudbini se malo zna i nerado govori. Ovom izložbom Atanacković želi da ukaže na pitanje stalne odgovornosti počinioca masovnih zločina i na aktuelnost ovog problema. "Ovaj rad nema za cilj podsticanje novog prebrojavanja mrtvih, niti pozivanje na grobove predaka, mada su ti grobovi uistinu tužni,  negde prekopani, negde nestali u blatu i šiblju. Naprotiv, ovo je samo lični povod za razmišljaje o sadašnjem trenutku i sadašnjem društvu, o njegovim mizernim strahovima od sopstvene prošlosti i identitetima koji nastaju uz pomoć potisnutog pamćenja", objašnjava umetnik u uvodnom tekstu u katalogu.


 


Dejan Atanacković (1969, Beograd) je diplomirao 1996. na Akademiji likovnih umetnosti u Firenci (Odsek za slikarstvo). Izložbe i kustoske projekte realizuje od 1994. u Italiji, Srbiji, SAD, Kanadi, Albaniji, BiH, Sloveniji. Autor je samostalnih umetničkih projekata  Perfect Future (1999-2001), Golem Project (2003-2004), Orphic Fragments (2006) i koncepta izložbi Outside - Art in Education (2001), Infinity Enclosed (2004), Termination Shock (2007). Predaje multimedije na američkom univerzitetskom programu SACI u Firenci od 2000. Osnivač je Centra za međunarodne umetničke studije. Od 2002. realizuje Outside, program studentske i stručne razmene u umetničkom obrazovanju između Firence i Beograda. Od 2009. realizuje projekat Beograd: Drugi pogled, posvećen tumačenju grada kroz perspektivu pripadnika marginalizovanih grupa, obukom, angažmanom i promocijom nove kategorije u turizmu i inkluziji, pod nazivom Alternativni vodič. Živi i radi u Firenci i Beogradu.


www.dejanatanackovic.com


Izložba će biti otvorena do 8. juna 2010. godine.


Radno vreme galerije od 11 do 21h. Galerija ne radi ponedeljkom.


 


Portfolio Kulturni centar Beograda


Datum objavljivanja: 25.05.2010.