Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Časopis i katalog Muzeja afričke umetnosti

Kultruni centar Beograda i Muzej afričke umetnosti pozivaju na program: Predstavljanje časopisa i kataloga Muzeja afričke umetnosti Galerija ARTGET, Kulturni centar Beograda petak, 6. jun 2014, u 12 časova.


 


Učesnici: Narcisa Knežević Šijan, direktor Muzeja, Nj.e. g-din Harold Augustus Koko, ambasador Savezne Republike Nigerije, Ana Kotevska, muzikolog, Miroslava Lukić Krstanović, glavni i odgovorni urednik časopisa AFRIKA, Milena Marjanović, likovna kritičarka, Nada Seferović, viši kustos Muzeja grada Beograda i Jasna Vuković, docent na odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu

Moderatorka: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja afričke umetnosti

  



Tokom programa biće predstavljeni: -drugi broj časopisa AFRIKA – studije umetnosti i kulture, kao i tri najnovije publikacije, objavljene uz tematske studijske izložbe organizovane u Muzeju afričke umetnosti:



Tegovi za merenje zlatnog praha naroda Akan (autorka: Marija Ličina), 2011.

Etiopska umetnost iz poklon zbirke Nine Seferović (grupa autora: Nataša Njegovanović Ristić, Dragan Mišković, Emilia Epštajn, Aleksandra Prodanović Bojović, Nina Seferović i Nada Seferović), 2012.

Mankala, misaona igra (autorka: Ivana Vojt) 2013.



Muzej afričke umetnosti već decenijama istrajava na publikovanju kataloga, monografija i studija o tradicionalnim i savremenim fenomenima afričke umetnosti i kulture. U poslednjih deset godina Muzej izdaje obimne studije, bogato opremljene i ilustrovane u boji, sa intencijom da umetničke forme i vizuelne kulture drugog najvećeg kontinenta na svetu, kao i njegove dijaspore, iscrpno prikaže i protumači na aktuelan način. Od posebnog je značaja to što se sve publikacije objavljuju dvojezično, zbog globalnog svetskog interesovanja za umetnost Afrike, s jedne strane, kao i zbog potrebe za neprekidnim dijalogom sa relevantnim međunarodnim autorima, muzeolozima, ekspertima i izdavačima. Temati afričke umetnosti sadrže nužan interdisciplinaran pristup, u prožimanju umetnosti, antropologije, istorije, religije, arheologije, filma i fotografije. U svemu tome, Muzej afričke umetnosti kao izdavač nastoji da se uključi u ponudu svetske produkcije, zajedno sa izdanjima značajnih svetskih muzeja i univerzitetskih centara, koji takođe tumače i predstavljaju javnosti kompleksne domene afričke umetnosti i stvaralaštva.



AFRIKA - Časopis Muzeja



Časopis AFRIKA – studije umetnosti i kulture predstavlja jedinstvenu naučnu publikaciju u našoj zemlji i regionu, koja se bavi izučavanjem Afrike. Časopis se izdaje i uređuje u saradnji sa akademskim i univerzitetskim ekspertima i međunarodnim uređivačkim odborom. Čitaocima časopis nudi  recenzirane naučne članke u vezi sa raznovrsnim tematima tradicionalnog i savremenog stvaralaštva Afrike, zatim obradu posebnih tematskih pitanja, kritike i prikaze knjiga, izložbi, filmova, kao i intervjue sa savremenim afričkim stvaraocima. Posebna pažnja posvećena je produkciji Muzeja afričke umetnosti i relevantnih svetskih muzeja, odnosno, specijalizovanih institucija u ovoj oblasti proučavanja.



Izložbeni katalozi

Katalozi koje izdaje Muzej su informativne, edukativne, bogato ilustrovane i izvanredno dizajnirane publikacije, koje nude pregled najvažnijih zbirki kao i projekata saradnje Muzeja sa privatnim kolekcionarima i umetnicima. Iscrpne i obimne tekstove muzejskih stručnjaka dopunjuju kvalitetne studijske fotografije predmeta, koje pružaju dragocen muzejski podatak, posebno za umetnike, istraživače, studente i ljubitelje afričke umetnosti.


 


 



Datum objavljivanja: 06.06.2014.