Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

CARREMENT 2

MilijaBelić izlaže na značajnoj međunarodnoj izložbi "CARREMENT 2" u Parizu, u Centru Christiane Peugeot (Kristijan Pežo), od 12. do 25. aprila.


 


Izložba će okupiti 28 afirmisanih umetnika, slikara, vajara, fotografa i videasta, iz više zemalja (Japan, Venecuela, Poljska, Jermenija, Francuska, Srbija, Nemačka, Engleska, Španija, Australija, Argentina, Južna Koreja) i predstaviće najnovije tendencije iz oblasti neokonstruktivne umetnosti. Izložba svodi bilans, posle jednog veka od nastanka apstraktne umetnosti, posebno geometrijske apstrakcije, i postavlja pitanje: kakvu evoluciju je doživela geometrijska apstrakcija u svom neprekinutom hodu, samoobnavljanju i neiscrpnom bogatstvu pristupa, bazirajući se prvenstveno na kvadratu Maljeviča i pravoj liniji Mondrijana? Na koji način ova konstruktivna ideja traži da sematerijalizuje na početku XXI veka? Koja je to likovna i vizuelna intriga koja izaziva entuzijazam savremenog umetnika? Koje su aktuelne struje u domenu geometrijske apstrakcije: konstruktivna umetnost, konkretna umetnost, neobjektivna umetnost, minimalna umetnost? Koji uticaj na umetnički senzibilitet imaju novi digitalni mediji? Ovo su neka od pitanja koja Milija Belić postavlja, kao komesar i konceptor izložbe i na koja izložba pokušava da ponudi elemente odgovora." Zauzimajući važno mesto u aktuelnoj umetničkoj praksi, geometrijska apstrakcija reflektuje izvesnu ideju savremenosti i jednu novu vrstu humanizma. Ovaj pokret, u stanju zamaha i permanentne reinventivnosti, koji već poprima planetarne dimenzije, ima šansu da postane krajnji izraz i amblem našeg društva galopirajuće visoke tehnologije. Nova numerička era nas je već uveliko navikla da svet posmatramo kroz brojeve i geometrijske figure. Razvija se tako određena estetska svest, koja je iznad svega što je reprezentativno, sentimentalno i anegdotsko i jednanova duhovna dimenzija gde najapstraktniji geometrijski objekti postaju izvor najplemenitijih emocija", kaže Belić. Počasni gost na izložbi je francusko-argentinski umetnik Julio Le Parc, istorijska figura, jedan od osnivača kinetičke i optičke umetnosti.


 Milija Belić, slikar, vajar, teoretičar umetnosti (diplomirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, doktorirao umetnost i nauke o umetnosti na Sorboni), koji već tri decenije živi i radi na relaciji između Srbije i Francuske, biće zastupljen na izložbi u domenu slikarstva, vajarstva i kompjuterske animacije.


 


 



Datum objavljivanja: 07.04.2015.