Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Čarolija od krpica

Izložba Čarolija od krpica Dečije likovne radionice/09 u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena do 21. februara 2010. Temom ovogodišnje radionice obeležena je stogodišnjica rođenja Milice Zorić (1909–1989), jedne od najznačajnijih tapiseristkinja u srpskoj umetnosti posle Drugog svetskog rata .

 


Ovogodišnja Dečija radionica Spomen-zbirke pružila je učesnicima, deci predškolskog i školskog uzrasta, niz zanimljivih tema o jedinstvenoj tehnici nastanka tapiserija Milice Zorić. Ova umetnica predstavlja jednog od prvih autora koji su od tapiserije stvorili samostalnu disciplinu, ubrajajući se ujedno u red njenih vodećih predstavnika. Učesnici Radionice su za uzore imali pet tapiserija iz kolekcije Pavla Beljanskog: Plavi sokolar (1958), Jedan Nemanjić (1958), Kupanje guštera (1958), Obešeni (1958) i Carević na ptici (1959), koje predstavljaju sam vrh njenog stvaralaštva. Na njima su zastupljeni stilizovani oblici, u najvećoj meri inspirisani srpskom srednjovekovnom tradicijom. Dela na izložbi pokazuju dečije maštovite interpretacije (uz pomoć krpica, vunica, kanapa, lepka, parčića kože itd) ovih monumentalnih kompozicija i pojednostavljen način viđenja remek-dela iz Spomen-zbirke.




Na izložbi Čarolija od krpica izloženo je 25 dečijih „tapiserija” nastalih kao rezultat njihovog timskog rada u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i vrtićima PU „Radosno detinjstvo”. Učesnici ovogodišnje Radionice su učenici O. Š. „Prva vojvođanska brigada”, O. Š. „Sonja Marinković”, mališani iz PU „Radosno detinjstvo” i deca koja su tokom leta učestvovala u radu „Dečijeg kutka” Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Osim toga, posetioci izložbe mogu da uživaju i u originalnim tapiserijama Milice Zorić koje su za ovu priliku izložene zajedno sa dečijim radovima.


 


Datum objavljivanja: 27.01.2010.