Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Budući slučajevi Danila Vuksanovića

U ponedeljak 11. jula , u 19 časova, u Galeriji SULUJ, biće otvorena izložba crteža, slika i objekata novosadskog umetnika Danila Vuksanovića. Vuksanović će izložiti radove nastale u periodu 2008 - 2011. godine, naslovljene Budući slučajevi/future cases.

 


Izložbu će otvoriti Ivona Rajačić - Barandovski, istoričarka umetnosti iz Beograda. Izložba će biti otvorena do kraja jula ove godine. Na izložbi će biti predstavljeno oko dvadeset slika i crteža nastalih u poslednje tri godine koji se bave različitim  simbolima u okviru ispisanih likovnih formi, rađenih u kombinovanoj tehnici. Na izložbi posetioci mogu videti i objekte u obliku korica knjiga, kao i knjigu crteža Potpisna Mapa koja  dopunjuje umetnikov angažman u odnosu na savremeno doba.




"Jedno od ključnih pitanja koje Vuksanović postavlja je budućnost knjige, kao paradigme duhovne baštine, mudrosti i znanja u vremenu koje nastupa. Tu dilemu umetnik je izrazio ubedljivo „piramidom“otvorenih korica knjiga poređanih na zidu, koja nam nudi samo korice spolja, dok je suština i potencijalni sadržaj okrenut zidu. Serija crteža iz Potpisne Mape primeri su odnegovane likovnosti i uravnotežene kompozicije, sa eksplozijom boja, na način gestualnog slikarstva. Vuksanović je često izvan konvencionalnog i ovim radovima uzbudljivo i ubedljivo potvrđuje naše nedoumice ne napuštajući domen izvorne likovnosti, i tako ostane dosledan i slici i praksi moderne umetnosti istovremeno..."


Iz teksta Ivone Rajačić Barandovski


Danilo Vuksanović rođen je 1973. godine u Somboru. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer grafika, 1998. godine. Na istoj Akademiji je magistrirao crtež i tako stekao zvanje magistar likovnih umetnosti. Član je ULUV-a, ULUS-a i međunarodnog muzejskog komiteta (ICOM). Samostalno izlagao tridesetidva puta u Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Vrbasu, Bečeju, Grockoj, Požarevcu, Šapcu, Loznici, Staroj Pazovi, Vranju, Bačkoj Palanci, Apatinu, Baču, Italiji (dva puta 2006. i 2008. godine), i u Sjedinjenim Američkim Državama, u Frenklinu 2009. godine. Učestvovao na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade za portret na jugoslovenskoj izložbi portreta, Šabac, 1998. Dobitnik je nagrade novosadskog univerziteta, 1999. Finalista je na trećem Mini graphic and painting world wide show (Piza, Italija 2001.). Dobitnik je specijalne nagrade umetničke kolonije Njaradi za 2004. Dobitnik je nagrade za najbolju fotografiju na konkursu američkog kutka u Novom sadu za Američki urbani pejzaž, 2009. Objavio je knjigu crteža i prozaida DUALI, 2007. godine, i knjigu EPIZODA, 2008. godine. Piše likovnu kritiku. Učesnik je brojnih humanitarnih akcija. Njegovi radovi se nalaze u različitim zbirkama u zemlji i inostranstvu. Zaposlen u Galeriji Matice srpske kao konzervator-restaurator.


 


Datum objavljivanja: 09.07.2011.