Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Buđenje Dejane Vučićević

U Galeriji ARTGET Kulturnog centra Beograda, u petak,10. decembra u 19 sati , otvara se izložba fotografija Dejane Vučićević, "Buđenje/ The Awakening". Izložba traje do 30. decembra.

 


Nakon dva umetnička projekta - Srećna Porodica/Happy Family (2006) i  Jos uvek ljubavnici/Still Lovers (2008), treći pod nazivom Budjenje/The Awakening sastoji se od 10 fotografija, od kojih osam poseduje oniričku dimenziju koja sugeriše da su to predstave snova ili košmara, a poslednje dve su drugačije i predstavljaju realnost.


Radnja Buđenja smeštena je u epohu pedesetih godina prošlog veka, u vreme anksioznih heroina uhvaćenih u procepu između tradicionalnih vrednosti i holivudskih snova. Teme su san i tretman simbolike sna koji se susreću i preklapaju sa realnošću, a opšta mesta i simboli u snu samo su polazište za umetničku dramaturško-vizuelnu nadgradnju. Za sklapanje ovog mozaika korišćena su vizuelna iskustva i deo metoda nadrealistickog pokreta u umetnosti – juksta pozicija. Estetitka projekta  ima konotaciju univerzalnog, odnosno, podleže uticajima i istočne i zapadne kulture. A simbolika sna aplicirana na navedeni sadržaj ima konotaciju personalnog likovnog i etičkog tretmana ove umetničke celine.


Dejana je pripovedač, jer joj je osnovna motivacija da ispriča, njoj ,veoma važnu priču.  Marina Martić u katalogu za izložbu kaže: U ovaj proces ona ulazi kao filmski reditelj - bavi se predprodukcijom, produkcijom i postprodukcijom projekta, piše scenario, angažuje snimatelja, šminkera, glumce. Svaka fotografija organizovana je kao tableau vivant, likovi predstavljeni u ambijentu karakterističnom za epohu u koju je smeštena radnja priče. Svaki, i najmanji predmet koji vidimo na tim slikama, potpuno je autentičan i nosi auru vremena u kome je nekome pripadao; zato fotografije deluju kao frejmovi iz filma čiji sadržaj možemo da razumemo samo ako poštujemo zadati redosled i, kao u pravom filmu, sledimo priču od početka do kraja. Taj kraj, u Dejaninim radovima, uvek ima neki "twist", nešto neočekivano, čak šokantno. 


Dejana Vučićević je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu 1992. godine. Član je ULUPUDS-a od 1993. i ima status slobodnog umetnika. Bavi se vizuelnim umetnostima, kostimografijom za pozorište i film, dizajnom za TV reklame, modom.


Samostalne izložbe: 2008.  konceptualni projekat Still Lovers/Još uvek Ljubavnici, Tursko kupatilo, Beograd ; 2006. konceptualni projekat Happy Family/Srećna porodica, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd                                                                                                        


Izložba će biti otvorena do 30. decembra 2010.


Radno vreme galerije od 11 do 21 sat, svakog dana sem ponedeljka


                                   

Portfolio Kulturni centar Beograda


 


 


 


Datum objavljivanja: 08.12.2010.