Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Breda Beban: Let’s call it Love / Nazovi to ljubav

Izložba / projekat Breda Beban Let ’s call it Love /Nazovi to ljubav, koji partnerski organizuju Kulturni centar Beograda i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu.


 


Izložba / projekat  Breda Beban Let ’s call it Love / Nazovi to ljubav,  koji partnerski organizuju Kulturni centar Beograda i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u saradnji sa Portalom za Jugoistočnu Evropu Seecult, održaće se u Likovnoj galeriji, galeriji Artget i galeriji Podroom od 3 - 26. aprila, a u Muzeju u Novom Sadu od 15. maja do 15. juna, da bi potom potom tokom jula - avgusta izložba gostovala u Muzeju savremene umjetnosti  Republike Srpske u Banja Luci.



Na izložbi će biti prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umetnice iz perioda 1992 - 2012 koji predstavljaju period stvaralaštva Brede Beban posle njenog emigriranja iz ratom zahvaćene Jugoslavije u Veliku Britaniju, pa sve do prerane smrti umetnice aprila 2012. Likovna publika u Beogradu i Novom Sadu imaće priliku premijerno da vidi serije fotografija, video instalacije i filmove koje je ova umetnica izlagala u najpoznatijim institucijama savremene umetnosti u svetu kao što su  Tate Modern u Londonu, MOMA u Njujorku, Muzeju kraljice Sofije u Madridu i dr, za koje je dobijala prestižne nagrade i priznanja na savremenoj vizuelnoj sceni i na ugledenim filmskim festivalima u svetu.



Baveći se delikatnim temama iz intimnog  života u egzilu, Breda Beban u svom radu kamerom i fotoaparatom govori o jednostavnim životnim temama - ljubavi, smrti, prijateljstvu.  Između ostalih dela biće prikazane fotografije iz serije I lay on the bed waiting for his heart to stop beating / Ležim na krevetu čekajući da njegovo srce prestane da kuca (2000), i ciklus Arte Vivo/ Umetnost uživo (2008-2011), koje su nastale kao omaž poznatom argentinskom umetniku Albertu Greku, video radovi: The beautiful woman in Gucha, 2007-2008, koji se nalazi u kolekciji video radova Tate Modern, Let ’s call it Love / Nazovimo to ljubav( 2000), Walk on three chairs / Hodanje na tri stolice (2003), The beautiful exile / Prelepo izgnanstvo (2003), How  to change your life in a day / Kako promeniti  život za jedan dan (2004), My funeral song / Moja posmrtna pesma (2008-2011),  te filmovi  Little films to cry to / Kratki filmovi za plakanje i drugi koje je umetnica snimala zajedno sa svojim partnerom Hrvojem Horvatićem.

Ova nesvakidašnja i reprezentativna izložba imaće i veliki broj pratećih programa: vođenja kroz izložbu, radionice za mlade, razgovore posvećene čestim boravcima Brede Beban u Beogradu gde je imala prvu samostalnu izložbu slika u Galeriji SKC 1984. godine, i učestvovala u snimanju više performansa za kulturnu emisiju „TV Galerija“ autorke Dunje Blažević krajem 80-ih. O Bredi će govoriti njeni beogradski prijatelji: video umetnica Dragana Žarevac, slikarka Marija Dragojlović, fotografkinja Goranka Matić, novinar Miroljub Marjanović, biće organizovano filmsko veče posvećeno filmovima koje su Breda i Hrvoje koautorski realizovali, sa uvodnim predavanjem likovnog kritičara Stevana Vukovića.

Izložba fotografija, video radova i filmova Brede Beban u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci na kojoj će biti prikazani radovi iz njenog londonskog perioda,  predstavlja ujedno i najcelovitiji uvid u stvaralaštvo ove umetnice u našoj sredini  i regionu nakon izložbi organizovanih tokom 2013. u Museo L’ Arte Contemporanea u Trstu, Photon galeriji u Ljubljani, Muzeju savremene umjetnosti u Rijeci i Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu.



Breda Beban je rođena u Novom Sadu 1952, odrastala je u Skoplju, Umetničku akademiju, slikarstvo, završila je u Zagrebu. Po iseljenju iz Jugoslavije, živela je i radila u više zemalja u Evropi i Južnoj Americi, najviše u Velikoj Britaniji čiji je bila državljanin. Pored umetničkog rada, bogate izlagačke prakse na samostalnim izložbama i grupnim izložbama u celom svetu, predavala je multimedije na Umetničkoj akademiji u Stokholmu i prestižnom Halam univerzitetu u Šefildu, a delovala je i kao kustos u nekoliko projekata od kojih su najpoznatije izložbe Imaginarni Balkan, 2002 (Šefild, Edinburg, Mančester), i  The Endles School, 2010.  Preminula je 2012. u Londonu.



Izložba se realizuje ljubaznošću porodice i Kalfayan galerije Atina-London, London. Projekat su podržali Grad Beograd - Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine,  McCann Erickson, Beograd.


 



Datum objavljivanja: 29.03.2014.