Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branko Starčević: Pokret

lzložba fotografija autora Branka Starčevića, pod nazivom, "Pokret", organizuje se u Foajeu Kulturnog centra Pančeva u periodu od , 9. do 21. novembra.


 


POKRET

Foto-studija Pokret je nastala kao rezultat trogodišnjeg analiziranja paradoksalnosti ljudskog tela, njegove fizičke repetitivnosti ali istovremeno i neponovljivosti, biološke sposobnosti da se distancira od sopstvene determinisanosti bazičnim, rudimentarnim linijama prostora. Polazeći od kontinuuma koji je uslov svakog kretanja, želeo sam da pomoću fotoaparata dekonstruišem pokret na svoje sastavne komponente, na taj način problematizujući i dovodeći u pitanje funkcionalnost detalja ljudske telesnosti.   Nadovezujući se na pojedine post-moderne teorije koreografije, pratio sam nastupe dvadesetak savremenih baletskih ansambla na beogradskom festivalu igre, nastojeći da prikažem disperzivnosti naizgled homogenih igračkih celina. Svaka od fotografija je nastala na sceni, bez režiranja i naknadnih ponavljanja za kameru.   Koncept foto-studije Pokret je bio da akcentovanjem određenih aspekata detalja pokreta zabeleženih objektivom, omogućim ljudskom telu potencijal polivalentnosti koja mu ontološki ne pripada. Tako dobijeni fragmenti određene koreografije ne samo da gube i rasipaju prvobitno značenje celine, već sami postaju novi zaokruženi totaliteti koji najčešće nemaju apsolutno nikakav značenjski odnos prema prvobitnom kontekstu.  Degenerisani, redigovani ili raščlanjeni stavovi klasičnog baleta, koji čine sastavni deo i opšte mesto filozofije savremenog plesnog izraza, zabeleženi kamerom mutiraju u nove gotovo biološke oblike i vrste, apstraktne forme i figuralnosti koje su, inače, ljudskom oku nedostupne.





Branko Starčević je fotograf iz Beograda. Od 2000. godine radi eksperimente sa digitalnom fotografijom, a njegova profesionalna karijera počela je 2005. godine.  Njegova fascinacija fotografijom zapravo počinje i mnogo ranije, još dok mu je kao klincu fotoaparat bio zabranjena igračka za koju mu se tada činilo da poseduje magična svojstva. Kasnije se dočepao tog parčeta metala i do danas svakodnevno pokušava da uhvati tu magiju. Njegova profesionalna interesovanja su mu dala priliku da se bavi skoro svim oblicima komercijalne fotografije, ali se posebno istakao u arhitekturi, portretima i hvatanju i oživljavanju svakodnevnih, naizgled dosadnih, situacija. Njegova karijera počela je u advertising agenciji Orange Studio, gde je radio, prvo kao asistent Nebojši Babiću, a zatim i kao samostalni fotograf. Tokom tri godine učestvovao je na velikom broju projekata: od reklamne fotografije, preko hrane i automobila, arhitekture i ljudi, pa do velikih eventova, a među njima se posebno izdvajaju angažovanja na reklamnim kampanjama: Gorki list, Sinalco, Knjaz Miloš, Guarana black, Golf sokovi, Crvena zvezda, Fudbalski savez Srbije, Converse, MTS, Gorenje, Hotel Lipka, Ambijenti, Tiffany Production TFY, Exit Fashion, Jagger, Glam Up.  Od 2008. godine radi kao freelance fotograf, dok se njegov profesionalni fokus i teme granaju u različitim pravcima. Kao freelance fotograf radio je za: Crvenu Zvezdu, MK Group, Metropolitan apartmani, Mozzartbet, Hypo Group Alpe Adria, Granexport. Godine 2010. osnovao je “B Light Studio” u okviru koga nastavlja svu profesionalnu posvećenost advertising fotografiji, dok paralelno razvija svoje umeće koje ga vodi podjednako i u umetničku i u komercijalnu fotografiju.


 



Datum objavljivanja: 01.11.2012.