Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branko Andrić osvaja svet

Prezentacija umetničkih radova Branka Andrića Andrle i Centra za umetničko i kulturno naučno istraživanje Branko Andric - Beč, 5. jun 2015. u 19 h, MSUV, Dunavska, 37. Novi Sad.

 



 


Učesnici javne diskusije su: Branko Andrić (naučni direktor centra i moderator diskusije/Novi Sad - Beč), Vladimir Kopicl (književnik/Novi Sad), Oto Rajter (filmski Kritičar/Beč), Slobodan Tišma (književnik/Novi Sad) i Radovan Vlahović (književnik/Novo Miloševo) Prezentacija „Branko Andric osvaja svet“ predstavlja jednog umetnika koji je sam sebe, po neoavangardističkoj tradiciji, nazivao „World's best artist of today No. 1, Branko Andrić". Reč je o Branku Andricu - Andrli, novosadskoj legendi i umetniku koji je živeo i umetnički se izražavao u Novom Sadu, a pocetkom 70-tih godina i u gradu Beču, Austriji. U desetoj godini od smrti Branka Andrića prezentacija otkriva po prvi put u Vojvodini sve dimenzije njegovog umetničkog stvaralaštva od pocetka 60-tih godina, njegov životni put i životni put njegove familije o kojoj postoje dokumenti iz sredine osamnaestog veka. Andrić se u okviru projekata MSUV do sada pojavljivao kao član umetnicke grupe KOD i kao protagonista novosadske neoavangardne umetničke prakse i scene krajem 60-tih i pocetkom 70-tih godina. Neposredni sused u istoriji umetnosti je Vujica Rešin Tucić sa kojim je često sarađivao na Tribini mladih u Novom Sadu. Onoliko koliko je krajem 60-tih već bio poznat u Novom Sadu kao pesnik i pisac, toliko je od sredine 70-tih godina dostigao slavu i u Beču kao slikar i grafičar ali i kao pesnik takozvanih „Gastarbajterskih pesama“.


Njegovi radovi, od kojih je jedan u kolekciji MSUV, se mogu pronaći takođe i u kolekciji Albertine, grada Beča, Lentosa u Lincu i kod nekoliko poznatih privatnih kolekcionara. Pored njegove umetničke prakse unutar konceptualne umetnosti, grafike i slikarstva, Andrić je autor mnogobrojnih priča i romana na srpskom i nemačkom jeziku. Poznat je i po svom „Imperivm of Jazz“, bendu osnovanom 80-tih, jednom od najoriginalnih primera novosadske jazz, rock i punk scene.


Na prezentaciji će biti predstavljena ne samo njegova dela, nego i centar Branka Andrića, osnovan 2013. u Beču, koji se pretežno bavi istraživanjem, negom i distribucijom njegovog umetničkog i kulturnog naslea. Izazovi razvoja institucije i postizanje ciljeva unutar postojećih sistema vrednosti i važećih pravnih sistema, izazovi za razvoj i postizanje ciljeva uz pomoc sistema distribucije informacija i prosleđivanja znanja kao i izazovi digitalnih multimedijalnih arhiva u realizaciji kao i u održavanju, na primeru DMA (Digitalnog multimedijalnog arhiva) Branko Andrić i centra Branka Andrića, biće završne teme prvog dela prezentacije naučnog direktora Branka Andrića, sina Branka Andrića Andrle. U drugom delu programa će u okviru javne diskusije govoriti prijatelji, kolege i saputnici Branka Andrića.


 



Datum objavljivanja: 02.06.2015.