Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branka Nedimović: Nestali

Beo Project, prvi italijansko-srpski izlagački prostor u Beogradu u saradnji sa Centrom za fotografiju, poziva na otvaranje izložbe Branke Nedimović : Nestali u Petak, 27. April, od 18. do 22. časova.


 


Program uključuje predstavljanje portfolia Branke Nedimović i Andreja Filev-a, u sredu, 16. Maj, u 19:00 , Galerija Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.



Beo_Project je pokrenut od strane Zare Audiello u saradnji sa Asocijacijom 22:37.

Prostor je lociran u centralnom delu Vračara, mali i dinamičan projekat- soba, ima nameru da predstavi kreativne projekte iz savremene perspektive.

Odluka za otvaranje jednog ovakvog izlagačkog prostora u Beogradu doneta je tokom  istraživanja. Već nekoliko predhodnih godina kroz kustosku praksu, interes Zere Audiello je orijentisan prema istoku; oblast ispunjena potencijalom koji nije u potpunosti razmatran.

Beo_Project funkcioniše zahvaljujući mreži izgradjenoj u saradnji sa Asocijacijom 22:37 sa željom da bude mesto konekcije izmedju internacionalnog umetničkog sveta i regiona Balkana.

Projekat - soba, predstavlja platformu za razmenu ideja, raskrsnicu rarličitih umetničkih disciplina.

Glavni fokus jeste stvaranje prostora za umetnika i kustosa, mesto gde je mogu?e razmeniti ideje, izlagati i objavljivati radove.

Uključujući razne oblike izlaganja; događaji, performansi, radionice, saradnja i umetnički projekti bazirani na edukaciji i učešću grašana.



Nestali

Zajedničko mišljenje (istraživača) naučnika je da raspadanje tela počinje od momenta smrti, gotovo odmah nakon nje, iako se vizuelni efekat razlaganja relativno kasnije odvija.

Rad Branke Nedimović preokreće ovaj proces. Njene fotografije formalno predstavljaju raspadanje - razlaganje, dajući reprezentovanim portretima posmrtnu auru.

Projekat čini selekcija 14 radova,  kroz istraživanje od ukupno 300 preuzetih fotografija sa različitih internet stranica na kojima su objavljeni podaci i fotografije nestalih lica.

Preuzete fotografije su uvežane do granice kada se njihova struktura razlaže na piksele veličine zrna. Iako nas očigledno ovim postupkom udaljava od subjekta, zapravo nas vodi do suštine, tačnije do samog nestanka.

Umetnik priziva strahove predaka koji su oduvek uticali na čovečanstvo, strah od smrti i nepoznatog, a naročito gubitak voljenih osoba.

Ako posmatramo fotografije sa određene distance, u mogućnosti smo da nazremo konture portretisanih osoba, neke od osnovnih crta njihovih lica, ali ako se približimo istim, naše saznajno polje se gubi u nedostatku detalja, podvlačeći anksioznošću nemogućnost  borbe protiv ljudske tragedije.



www.beoproject.org

www.brankanedimovic.com

www.centarzafotografiju.com


 



Datum objavljivanja: 22.04.2012.