Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branka Kuzmanović: Intersticij

U specifičnom prostoru Salona muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće predstavljen projekat Intersticij, ambijentalna interaktivna instalacija čiji je koncept usmeren na pitanja međuvremena i međuprostora.

 


BRANKA KUZMANOVIĆ: INTERSTICIJ

Salon MSUB, Pariska 14

21 Decembar, 2011 - 15 Januar, 2012



Otvaranje izložbe: sreda, 21. decembar 2011. godine u 19.00 časova.



U specifičnom prostoru Salona muzeja savremene umetnosti u Beogradu biće predstavljen projekat Intersticij, ambijentalna interaktivna instalacija čiji je koncept usmeren na pitanja međuvremena i međuprostora. Uvažavajući postojeći fizički sadržaj galerije, projekat je definisan i na osnovu implementiranih elemenata, sačinjenih, pre svega, od linearnog i zvučnog sistema.



Linearni sistem čini crtež u prostoru, baziran na odnosima dijagonala. Sačinjen je od linija u vidu sintetičkih traka, od kojih svaka ima dve strane, „dva lica“, tj. dve boje. Tokovi linija i njihovih boja su raznovrsni, kao i mesta njihovih kontakata sa zidovima i stubovima u galeriji. Linearni sistem predstavlja „rikošetirane“ putanje kroz dijagram različitih usmerenja. Zvučne senzacije koje se pojavljuju u radu detektuju kretanje u prostoru, u kojem aktivno prisustvo posetilaca, na osobit način, jeste uslov za uspostavljanje interaktivnosti i višestrukih vremenskih relacija.



U dosadašnjoj, ličnoj umetničkoj praksi, u mnogim radovima, jedno od karakterističnih interesovanja bilo je razmatranje fenomena praznine „zatvorenog“ prostora, i mogućnosti „prevazilaženja“ fizičkog ograničenja. Ono se pojavljuje i u ovom ambijentalnom projektu, u vidu višeznačnosti elemenata instalacije, koji, sa jedne strane, konkretizuju prostor Intersticija, dok sa druge, imaju tendenciju da ga prevaziđu.



Branka Kuzmanović





Branka Kuzmanović je završila diplomske (1994) i magistarske studije (1997) na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na istom fakultetu upisala je doktorske umetničke studije. Umetničku izlagačku aktivnost započinje 1992. godine, koja se do danas kontinuirano realizuje kroz samostalne i grupne izložbe. Od 1996. do 1998. godine, na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu radila kao saradnik u nastavi za predmet Likovno obrazovanje. A od 1998. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Pored rada na fakultetu, angažovana na projektima u vezi sa vizuelnom kulturom i likovnim dostignućima mladih. Dobitnica stipendija: 2005 - Kunststadt Berlin - stipendija Goethe Instituta, 2003 - DAAD stipendija na Bauhaus Univerzitetu Weimar/Nemačka, 2000 - Artist in Residence program, Kulturkontakt Austria. Učestvovala je na mnogim kolonijama i simpozijumima po pozivu, u zemlji i inostranstvu. U više navrata, zapaženi su njeni radovi/izložbe: Velika nagrada prolećne izložbe 2009; Nagrada medalja Anala, izložbe Grad / Lice grada, 2008; u selekciji izložbe Kritičari su izabrali 1997 godine; Nagrada istoričara umetnosti na 19. Memorijalu Nadežde Petrović, 1996; Oktobarska nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih, 1994. godine, i druge. Radovi Branke Kuzmanović se nalaze u mnogim privatnim i javnim kolekcijama. Članica je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1995.godine, Saveta galerije Doma omladine Beograda od 2000. do 2002. godine, a od 2010. godine članica Saveta "Akademija" Centra za grafiku i vizuelna istraživanja.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


 


 


Datum objavljivanja: 16.12.2011.