Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branislav Nikolić & Selman Trtovac

U sredu, 9. novembra u 20 sati u KC Grad, Braće Krsmanovuć 4, ozvara se zajednička izložba autora Branislava Nikolića i Selmana Trtovca. Izložba traje do 16. novembra.

 


..tvoji crteži su kao one Tesline enrgetske linije pored mog pejzaža! - Branislav Nikolić i Selman Trtovac



9 – 16. novembar, 14 – 20h

Otvaranje izložbe 9. novembar, 20h

Velika galerija - Kulturni centar GRAD, Braće Krsmanović 4





Zajednička izložba dva umetnika, Branislava Nikolića i Selmana Trtovca u galeriji KC Grad  ima formu svojevrsnog vizuelnog dijaloga. U tom dijalogu se postavlja pitanje odnosa dve veoma različite umetničke pozicije i pitanje razumevanja umetničkog rada onog drugoga umetnika.



Svaki umetnik ima svoje granice, bez obzira na to koliko daleko je otišao u procesu mišljenja. Mi se svi krećemo u jednom ograničenom prostoru i vremenu. Čovek je sklon oportunizmu, intelektualnoj lenjosti, liniji manjeg otpora, pa tako i umetnik u sferi vizuelnog mišljenja teži već isprobanim prostorima, prostorima za koje misli da su sigurni i u kojima se oseća suvereno.



Može se reći da se svaki umetnik kreće po određenoj energetskoj orbitali. Da bi se izmestio iz takvog kretanja, u prenesenom smislu reči, neophodan je uticaj spolja, potrebna je nekakva sila, neko iskustvo koje će mu dati energiju da pređe na neku drugu energetsku orbitalu.



Dijalog je jedan od načina kako da se umetnik podstakne da razmisli o sopstvenim predrasudama, odnosno kako da dođe do kvalitativno novog mišljenja. Dijalog je u tom smislu jedna dobra metoda unutrašnje strategije kojom svaki učesnik u dijalogu može da proveri sopstvenu misaonu poziciju.

Selman Trtovac




Branislav Nikolić je rođen 1970. godine u Šapcu. Diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstva, 1996. godine. Magistrirao na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija, 2001. godine. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, 2002. godine. Član ULUS-a od 1995. godine. Član internacionalne umetničke grupe New Remote (www.newremote.net) i nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv. Selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. godine (www.jalovik.net). Izlagao na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se slikarstvom, skulpturom i dizajnom. Živi i radi u Beogradu.



Web sajt: www.branislavnikolic.net


Selman Trtovac je rođen 1970. godine u Zadru, SFRJ. Od 1990. do 1993. godine studijrao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1993. do 1997. godine studirao na Umetničkoj akademji u Dizeldorfu, u vajarskoj klasi profesora Klausa Rinkea. Proglašen za studenta majstora 1997. godine. Član ULUS-a od 2002. godine. Primljen u Internacionalni umetnički gremijum-IKG 2003. godine. Upisao doktorske studije na odseku vajarstva (mentor prof. Veljko Lalic) na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2008. godine. Član umetničke zadruge Treći Beograd. Imao više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Živi i radi u Beogradu.



Web sajt: www.selmantrtovac.com


 


 


Datum objavljivanja: 02.11.2011.