Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branislav Nikolić: Beogradski stubovi

Otvaranje izložbe autora Branislava Nikolića, pod nazivom, "Beogradski stubovi" održava se u petak, 2. septembra 2011. u 19 časova u Galeriji Doma omladine Beograda.


 


Branislav Nikolić, autor koji se već godinama bavi propitivanjem društvene dimenzije skulpture kao medija, za potrebe svog poslednjeg projekta, deluje kao arheolog savremenog društva. Predmet njegovog interesovanja su lamperija, štokovi, vrata, prozori, bačeni pored kontejnera, koji su izgubili svoje prvobitne funkcije: prirodnu (kao stablo) i utilitarnu (kao drvena građa).



Pronađeni otpad umetnik koristi kao indeksirano mesto društvenih okolnosti da bi stvorio svoju procesualnost tj. ostvario umetnički gest koji interveniše u društvenom tkivu. Proces koji prethodi Beogradskim stubovima podrazumeva lutanje ulicama, traženje i prikupljanje materijala, klasične drvene stolarije izbačene iz stambenih objekata, lokala i institucija, zatim sortiranje, rezanje, a da bi se dobili upotrebljivi delovi, zatim slaganje, zakucavanje 'kolaža' na unapred pripremljene drvene konstrukcije. Materijal za svaki stub odgovara određenom delu grada, pa su u galeriji realizovani Banjički, Dorćolski, Novobeogradski, Dušanovački stub. Svaki stub ima svoje specifičnosti, napr. specifični crveni prozori sa Banjice 'boje' ovaj stub u pretežno crvenu boju, starinska bela drvenarija sa Dorćola čine ovaj stub belim itd. Istorija galerijskog prostora postaje i istorija grada... (Iz teksta Maje Ćirić)





Branislav Nikolić je rođen 1970. godine u Šapcu. 1996. diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku slikarstva. 2001. Magistrirao na postdiplomskim studijama na akademiji Dutch Art Institute, Enschede, Holandija. 2002. Magistrirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu 2002. Član ULUS-a od 1995. godine. Član internacionalne umetničke grupe New Remote (www.newremote.net) i nezavisne umetničke asocijacije Kolektiv. Selektor Jalovičke likovne kolonije od 2002. godine (www.jalovik.net). Zajedno sa K. Bogdanovićem i R. Bošković napisao udžbenike Likove kulture za prva četiri razreda osnovne škole. Bavi se slikarstvom, skulpturom i dizajnom.



Više o umetniku na sajtovima: www.branislavnikolic.net

www.dailydrawingfeed.blogspot.com


 



Datum objavljivanja: 02.09.2011.