Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Branimir Karanović: Grafika bez pritiska

U ponedeljak 28. aprila u 19 časova u Galeriji Grafički kolektiv, Obilićev venac, otvara se izložba Branimira Karanovića pod nazivom Grafika bez pritiska.


 


Branimir Karanović je prisutan na likovnoj sceni četiri decenije, koliko je prošlo od autorove prve samostalne izložbe u Grafičkom kolektivu. Njegov rad je obeležen istovremenim stvaralaštvom u oblasti umetničke fotografije i grafike. U Karanovićevom delu prisutna je težnja da ostvari jedinstvo između likovne koncepcije i upotrebljene tehnike – bila to (u ranim radovima) sitoštampa, digitalna grafika ili fotografija. Intervencijama ne dozvoljava da se grafika podredi fotografiji i izbegava tipičan način zatrpavanja mogućeg u virtuelnom svetu fotografije. Apliciranjem odabranih detalja nastaju kolaži, oslobođeni suvišnog koji stvaraju novi vizuelni kod. Likovne vrednosti ovih višeslojnih  kombinacija (dugme-šaht) zasnovane su na vizuelnoj igri različitog i/ili sličnog. Estetika ready made je veoma prisutna u ovim radovima. Male duhovite priče u zavodljivoj igri kompozicije od dva kvadrata nastavljaju kontinuitet kreativnog procesa koncipiranog kao otvoreno delo.

Grafika bez pritiska čita se u jednostavnim predstavama koje se strukturišu u fizičkom ali i mentalnom oku posmatrača kao likovno kultivisane senzacije. Karanović  suvereno vlada foto predloškom i njegovim transferom i asimiliacijom u novi vizuelni kontekst.



Branimir Karanović (1950. Beograd) diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti 1974, klasa prof. Božidara Džmerkovića. Magistrirao grafiku 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Marka Krsmanovića. Profesor fotografije  (1978-1997) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu; od 1997. profesor fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Bavi se grafikom i fotografijom. Izlaže samostalno i grupno od 1974. u zemlji i inostranstvu.. Od 1976. dobitnik je preko 20 nagada za fotografiju i grafiku (izbor: Veliki pečat, Oktobraskog salona, Zlatna igla ULUS-a, Velika nagrada ULUPUDS-a, Aprilska nagrada Skupštine grada Beograda).


 



Datum objavljivanja: 25.04.2014.