Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Braća De Žon u Beogradu 1888.

Vođenje kroz izložbu fotografija "Braća De Žon u Beogradu 1888", utorak, 18. mart u 18. sati, Galerija Artget, KCB-a. Projekat predstavlja autor Čedomir Vasić.

 


Izložba fotografija BRAĆA DE ŽON U BEOGRADU 1888, i istoimena knjiga u pripremi, plod su višegodišnjeg rada prof. Čedomira Vasića na identifikaciji i tumačenju snimaka koje su švajcarski fotografi okupljeni u ateljeu „Braća De Žon“ iz Neija kod Pariza, napravili tokom boravka u Beogradu aprila / maja 1888. godine.



Na izložbi su izložene trideset i dve fotografije, od kojih se većina nalazi u beogradskim javnim i privatnim zbirkama, dok neke pripadaju institucijama i kolekcionarima iz inostranstva.



Na njima su prikazane grupe ličnosti vezane za školske ustanove, vojne jedinice i ustanove, zatim žandarmeriju i policiju. Dva snimka prikazuju kralja Milana sa društvom i diplomatskim korom u igri kroketa. Radovi Braće De Žon predstavljaju dragocen likovni i ikonografski izvor i prvorazredan istorijski dokument o vremenu i ličnostima koje su zauzimale ili će u kasnijim vremenima odigrati važnu ulogu u razvoju javnog i kulturnog života Srbije. Braća de Žon su putujući i fotografišući po Evropi krajem 19. veka ostavila izuzetno svedočanstvo o predelima, arhitekturi sakralnih i industrijskih objekata, o različitim društvenim slojevima i grupama, od đaka i vojnika, preko radnika i gazda, sveštenika i plemstva, sve do Papskog i ruskog Carskog dvora.



Kroz složenu genealogiju i razgranatu profesionalnu aktivnost Braće De Žon, s posebnim naglaskom na njihov boravak i deo opusa nastao u Beogradu i Srbiji 1888. godine, vodiće vas na uzbudljiv način autor projekta, prof. Čedomir Vasić.



Izuzetnost ove izložbe ogleda se i u tome što najveći broj izloženih radova čine fotografije izrađene i opremljene krajem XIX veka.



Zahvaljujemo na pomoći u realizaciji projekta sledećim institucijama i pojedincima:



Arhiv Jugoslavije, Biblioteka grada Beograda, FotoMuzej, Istorijski muzej Srbije, Muzej grada Beograda, Muzej grada Novog Sada, Muzej primenjene umetnosti, Pedagoški muzej, Vojni muzej, Porodica de Žon iz Pariza i Lozane, Musée de l'Elysée, Lausanne, Musée historique de Vevey, Archives communales de Vevey, Daniel Eonin, Alexandre Djurić, Milka Mitrović Matić, Predrag Petković, Miroslav Aleksandrić.


 


Datum objavljivanja: 17.03.2014.